Moscova: UE face presiuni pentru respingerea proiectului South Stream

(STR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.06.2014

Bulgaria şi alte membre ale Uniunii Europene sunt supuse la presiune pentru a respinge construcţia gazoductului South Stream, a declarat ministrul rus al Economiei Alexander Novak.

Într-un discurs ţinut la cel de-al 21-lea congres World Petroleum, Novak a susţinut că Uniunea Europeană a adoptat ”o poziţie dură” cu privire la exploatarea proiectelor infrastructurale trans-frontaliere ”la care participă Rusia”.

Ministrul rus a subliniat că se referă la gazoductele OPAL, South Stream şi Yamal-Europe.

South Stream, conceput să transporte gaz rusesc în Europa Centrală şi Sudică, se află în construcţie, în timp ce Yamal-Europe este operaţional din 1999 şi transportă gaze către Germania, Polonia, Austria şi Slovacia, trecând prin Ucraina şi Belarus. Miercuri, Bruxellesul s-a arătat înclinat pentru creşterea furnizărilor prin OPAL, care conectează reţeaua de gaze a Europei cu gazoductul Nord Stream, în cazul unei încetări a distribuţiei care ar fi cauzată de criza din Ucraina.

”Noi vedem că unii parteneri ai proiectului (South Stream) sunt puşi sub presiune şi li se cere să nu participe în el, chiar dacă acest parteneriat este bazat pe legea internaţională în vigoare”, a declarat Novak.

Acesta a avertizat că Bulgaria este ameninţată de către Comisia Europeană cu stoparea fondurilor europene fără să primească şi o alternativă constructivă.

Novak a descris propunerea pentru măsurile de a reduce dependenţa energetică faţă de Rusia drept un ”scenariu non-piaţă”. Mai mult, Novak a denumit propunerea Poloniei de a cumpăra combustibil sub forma unei singure pieţe europene drept o reminiscenţă a ”erei sovietice”.

Ministrul rus al Energiei este îngrijorat cu privire la eforturile unor ţări de a ”destabiliza” relaţiile din domeniul energiei dintre Rusia şi Europa.

La începutul lunii iunie, premierul bulgar Plamen Oresharski a anunţat că va asculta apelurile europene şi va îngheţa conducta South Stream până când va respecta al Treilea Packet de Energiei al UE cât şi cererile din domeniul competiţiei.

Comisarul UE Günther Oettinger a subliniat, miercuri, că proiectul nu este suspendat ci doar oprit până când vor fi rezolvate toate neregulile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor