După o “hibernare” de 5 săptămâni pieţele elene se fac praf. Acţiunile scad cu 22,8%

Bursa de valori elenă s-a redeschis pentru prima dată în cinci săptămâni. A fost închisă de la începutul aplicării controalelor de capital şi după anunţarea referendumului din 5 iulie privind măsurile de austeritate propuse Greciei de creditorii internaţionali.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
03.08.2015

Bursa de valori elenă s-a redeschis pentru prima dată în cinci săptămâni. A fost închisă de la începutul aplicării controalelor de capital şi după anunţarea referendumului din 5 iulie privind măsurile de austeritate propuse Greciei de creditorii internaţionali.

Băncile elene au fost puternic îngenuncheate, înregistrând o pierdere de 30% care reflectă pagubele imense provocate economiei ţării în săptămânile recente, conform Business Insider.

Indicele Athens Stock Exchange (ASE) a scăzut cu 22,87% imediat ce s-a deschis, conform Bloomberg.

Deşi Grecia a încheiat în 13 iulie un acord general cu creditorii săi europeni pentru a primi un nou pachet de salvare financiară (bailout), în valoare de 86 miliarde de euro, semnarea unui acord final este încă nesigură.

Premierul elen Alexis Tsipras are de înfruntat o puternică opoziţie în ţară împotriva noului bailout, şi a fost nevoit să îşi remanieze cabinetul şi să îi expulzeze pe miniştrii rebeli care se opun măsurilor de austeritate impuse de creditorii internaţionali.

Acum, Grecia trebuie să aplice o serie de reforme dureroase, inclusiv în sectorul pensiilor şi al taxelor, şi a fost de acord să privatizeze de 10 ori mai multe active de stat decât a privatizat până acum.

Mai mult, Fondul Monetar Internaţional a anunţat săptămâna trecută că nu se va implica în noul pachet de salvare financiară a Greciei până când nu sunt asigurate condiţiile pentru sustenabilitatea datoriei, inclusiv reducerea datoriei şi aplicarea unor reforme economice.

Recent, Grecia a primit un împrumut pe termen scurt în valoare de 7,16 miliarde de euro din partea UE, care a permis ţării puternic îndatorate să ramburseze aproximativ 2 miliarde de euro către FMI.

După criza economică din 2009, Atena a primit din partea creditorilor săi două pachete de salvare financiară în 2010 şi 2012, în valoare totală de 240 miliarde de euro. În schimbul banilor, Atena a trebuit să aplice măsuri dure de austeritate care au declanşat nemulţumiri în rândul populaţiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor