Zika bate la porţile României - ajunge în Rusia

Temutul virus Zika, care se răspândeşte într-un ritm alarmant în Americi, a ajuns şi în Rusia, cu o femeie care a vizitat recent Republica Dominicană.
Virusul Zika se răspâdeşte în principal prin muşcătura ţânţarilor.
Virusul Zika se răspâdeşte în principal prin muşcătura ţânţarilor. (Captură Foto)

Rusia a înregistrat primul caz de infecţie cu virusul Zika, a raportat luni website-ul agenţiei ruse pentru protecţia consumatorului Rospotrebnadzor.

Este vorba de o femeie din Moscova care şi-a petrecut vacanţa în Republica Dominicană. În prezent, pacienta este tratată la un spital din capitala rusă.

Boala nu a fost detectată când femeia a sosit la aeroportul Domodedovo, conform Rospotrebnadzor. Însă, câteva zile mai târziu, aceasta a început să se simtă rău, având temperatura ridicată şi o urticarie. Aceasta a fost spitalizată, iar rezultatele de laborator au confirmat ulterior că a fost infectată cu virusul Zika.

În prezent, femeia încă se află în spital şi starea ei este considerată a fi stabilă. Membrii familiei ei au fost plasaţi sub observaţie medicală, dar aceştia nu au prezentat niciun simptom de boală.

Virusul Zika este asociat cu creşterea numărului de cazuri de microcefalie, o boală netratabilă în care bebeluşii sunt născuţi cu cap anormal de mic şi creier nedezvoltat. De asemenea, Zika se răspândeşte de regulă prin înţepăturile de ţânţari, dar se poate răspândi şi prin sex neprotejat, transfuzii de sânge sau, rareori, de la mamă la copil dacă virusul este contractat în cea de-a doua perioadă a sarcinii. Nu există vaccin sau tratament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură