Zika ajunge în China. Beijingul confirmă primul caz: un bărbat întors din Venezuela

În condiţiile în care virusul Zika provoacă tot mai multă panică în jurul lumii, regimul din Beijing a anunţat primul caz în China. Oficialii chinezi au declarat că riscul unei răspândiri a virusului în ţară este redus pe moment datorită temperaturilor joase.
Virusul Zika este transmis în principal prin muşcăturile de ţânţari.
Virusul Zika este transmis în principal prin muşcăturile de ţânţari. (Captură Foto)

Oficialii din China au confirmat primul caz al unei persoane ce a importat virusul Zika din străinătate. Bărbatul de 34 de ani din districtul Ganxian, localizat în provincia Jiangxi, s-a întors recent din Venezuela şi a început să prezinte semne ale infecţiei.

Conform agenţiei chineze de ştiri de stat Xinhua, Comisia Naţională pentru Sănătate şi Planificare Familială (CNSPF) a făcut publice mai multe detalii în cursul zilei de marţi. Bărbatul se recuperează acum în carantină într-un spital. “CNSPF a declarat că, pe baza evaluărilor oficialilor şi experţilor în sănătatea publică, riscul răspândirii virusului este extrem de redus datorită temperaturilor scăzute”.

În plus, au fost raportate cazuri de infecţie în Barbados şi în câteva state americane, inclusiv Florida, Ohio sau Indiana. Cel puţin 54 de persoane au fost infectate cu Zika în SUA. În toate cazurile, cu excepţia unuia, infecţia a fost contractată în timpul unor călătorii în afara ţării, conform oficialilor din domeniul sănătăţii. Într-un caz din Dallas, Texas, se crede că virusul a fost transmis partenerului prin contact sexual de la o persoană care a călătorit într-o ţară afectată de Zika. Florida a înregistrat cel mai mare număr de cazuri Zika din SUA, cu 12 persoane infectate. Rick Scott, guvernatorul din Florida, a declarat stare de urgenţă în 5 districte şi a ordonat mii de teste care vor ajuta la identificarea bolii.

Există avertismente că ţânţarii ce poartă virusul Zika s-ar putea răspândi pe teritoriul Europei dacă temperaturile atmosferice vor creşte. Mii de copii s-au născut cu deformaţii ca urmare a contractării microcefaliei, cel mai mai număr fiind înregistrat în Brazilia. Totuşi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a făcut apel la precauţie în ceea ce priveşte asocierea virusului cu sindromul fatal Guillain-Barre, suspectat că ar fi ucis până acum 3 persoane în Columbia.

“Da, am înregistrat decese provocate de sindromul Guillain-Barre; trei au fost raportate”, a declarat Christian Lindmeier, purtător de cuvânt al OMS. “Dar, aş face apel la precauţie [în privinţa creării unei asocieri]. Trebuie să fim prudenţi şi să nu le amestecăm prea mult pe cele două [virusul Zika şi Guillain-Barre].”

Pe lângă ţânţari, virusul Zika poate fi transmis prin contact sexual sau transfuzii de sânge. În prezent nu există limitări în privinţa călătoriilor în zonele cele mai afectate de virus, dar OMS sfătuieşte călătorii să evite muşcăturile de ţânţari. Există temeri că Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, care ar trebui să aibă loc în această vară, ar putea fi afectate de răspândirea virusului Zika.