După 25 de ani. Ce am făcut cu libertatea noastră?

Proteste în Piaţa Universităţii, 21 decembrie 2014
Proteste în Piaţa Universităţii, 21 decembrie 2014 (Epoch Times România)

La 25 de ani de la Revoluţie, nu doar că i-am uitat pe tinerii care au murit pentru că noi să fim liberi, ci i-am şi trădat. Dezbinaţi, egoişti şi tot mai materialişti, românii nu s-au ridicat la nivelul jertfei de sânge nevinovat. N-au ştiut ce să facă cu libertatea atât de greu câştigată iar aceasta s-a transformat repede în libertinaj, consumism exacerbat şi decadenţă morală.

Duminică în Piaţa Universităţii câteva grupuri mici de oameni au încercat să umple un bulevard închis, gol şi trist, cu steaguri mari, au ridicat o baricadă simbolică prin care a trecut tancul, au aprins lumânări. Dintr-un difuzor răsunau parcă din altă lume cântecele lui Cristian Paţurcă şi Vali Sterian, dar atmosfera era apăsătoare. La un sfert de secol după, majoritatea societăţii nu se mai gândeşte la cei care au murit atunci pentru ca noi să scăpăm de comunism. Foamea de adevăr, de a şti ce s-a întâmplat atunci, cine sunt vinovaţii şi respectul pentru eroi a dispărut sufocată de instalarea la putere a continuatorilor regimului, de justiţie şi dezbateri sterile menite de fapt să îngroape şi să demonetizeze subiectul, în loc să-l clarifice.

21 decembrie 2014. Un mic grup de oameni, însoţiţi de un preot, fac o mică slujbă de pomenire a primelor victime ale revoluţiei, ucise în faţa Sălii Dalles. Pe locul unde au fost măcelăriţi primii apostoli ai libertăţii o piatră funerară şi o coroană de flori ne amintesc de ei. Eroii sunt înghesuiţi într-un spaţiu îngust. Imediat lângă este poarta mare a unei discoteci de manele. În rest, bulevardul Magheru este ticsit de sex-shopuri, semne ale aşa zisei libertăţii postdecembriste. Trecătorii se uită miraţi la grupul de tineri care cânta în faţa sălii Dalles.

Ca şi pe bulevardul Magheru, memoria eroilor a fost înghesuită în sufletele noastre într-un colţ de grijile de zi cu zi, de achiziţiile consumismului şi materialismului. Vine Crăciunul, iar românii sunt ocupaţi să cumpere cât mai multe cadouri, mâncare, băutură, să facă curat în casă, dar mai puţin să-şi facă curat în suflet.

Pe locul unde au fost măcelăriţi primii apostoli ai libertăţii o piatră funerară şi o coroană de flori ne amintesc de ei. Eroii sunt înghesuiţi într-un spaţiu îngust. Imediat lângă este poarta mare a unei discoteci de manele. În rest, bulevardul Magheru este ticsit de sex-shopuri, semne ale aşa-zisei libertăţii postdecembriste.

Libertatea câştigată cu preţul sângelui unor tineri nevinovaţi şi idealişti a fost prost înţeleasă. Maltratată, ea a dus la înrobire, nu la eliberare. Am ajuns să avem televiziuni care toarnă zilnic ură în inimile românilor, limbajul public s-a degradat total, avem liber la înjurături şi la bălăcăreli. Societatea per ansamblu este debusolată, fără repere morale, fără direcţie, fără valori. Consumăm mai mult, dar sufletul ne e mai sărac. Putem să strigăm ce vrem sus şi tare, dar nimeni nu ne aude şi nu contează.

Câţi dintre români ar mai fi pregătiţi să moară pentru nişte valori, aşa cum au făcut tinerii care au înfruntat comunismul, strigând: ”Vom muri şi vom fi liberi”? Majoritatea au ales să stea în supermarket-uri, în mall-uri şi în case în seara de duminică în care vântul bate nemilos şi se lasă îngheţul. Aşa au îngheţat şi sufletele noastre, preocupate de griji mărunte şi de egoism şi nu mai suntem în stare să-i cinstim pe eroii înghesuiţi între magazine, sex-shop-uri şi discoteci.