Dumitru(CF): Participarea forţei de muncă în România la activitatea economică este destul de scăzută

Epoch Times România
29.10.2012

Participarea forţei de muncă în România la activitatea economică este destul de scăzută, astfel că pentru a îmbunătăţi potenţialul de creştere economică trebuie să creştem, în primul rând, ocuparea forţei de muncă, care este "o mare problemă", a declarat luni preşedintele Consiliului Fiscal (CF).

"Pentru a creşte potenţialul de creştere economică în România trebuie să creştem, în primul rând, ocuparea forţei de muncă, care este o mare problemă în momentul de faţă. Rata de ocupare a forţei de muncă în România este a doua cea mai mică din Europa. Deci, participarea forţei de muncă la activitatea economică este destul de scăzută, iar lucrul acest devine foarte important în condiţiile în care aportul capitalului, cel mai probabil, la creşterea economică potenţială se va diminua în viitor. În plus productivitatea forţei de muncă este foarte importantă", a menţionat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliul Fiscal şi economist-şef al Raiffeisen Bank.

Acesta a precizat că, dacă ne uităm la rata de economisire, în România, înainte de criză eram "undeva la 18,6% din PIB (2005 - 2008), o rată relativ redusă sub media din Europa Centrală şi de Est".

"Finanţam, la momentul acela, o rată de investire de peste 30% din PIB deficit de cont curent de 13 - 14% din PIB. În momentul de faţă s-a produs ajustarea şi vedem o economisre de aproape 25% din PIB, ceea ce ne-a ajustat să ne ajustăm la nivelul deficitului de cont curent, dar trebuie să ne gândim pe viitor cum ar trebui să arate rate de economisire versus rata de investire", a spus Dumitru.

Preşedintele CF susţine că, dacă ne uităm la experienţa altor ţări emergente, vom vedea că o rată de investire de circa 30% din PIB pare a fi suficientă pentru a "permite economiei să conveargă relativ repede, dar acest 30% trebuie finanţat într-o proporţie mai mare decât în trecut din economsire internă".

"Pe termen lung, probabil că trebuie să ne gândim la un echilibru de 24-25% din PIB economisire internă, un deficit de cont curent de 5% din PIB şi o rată de investire de 29-30% din PIB. Trebuie să ne gândim la o diversificare a surselor de finanţare. Nu poţi să fii dependent 100% de finanţarea din sectorul bancar care va avea, în viitor, multe lucruri de respectat legate de implementarea Basel III, reglementări care se introduc în momentul de faţă la nivel european internaţional, în contextul în care presiunile pe reglementare financiară vor fi foarte ridicate. Trebuie să ne gândim şi la alternative şi piaţa de capital poate fi o alternativă", a mai spus Dumitru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor