Când ar putea trece România la moneda euro
alte articole
Adoptarea monedei euro de către România în 2015 nu mai este văzută drept un obiectiv realist de către unii economişti şi politicieni. Decizia privind calendarul de trecere la euro o va lua noul guvern care se va forma după alegerile parlamentare de pe 9 decembrie, a declarat economistului-şef al BNR, Valentin Lazea, citat de Ziarul Financiar.
"Oficial, după alegerile parlamentare din decembrie, noul guvern va decide dacă să menţină sau nu calendarul curent de aderare în 2015. După mine, este dificil de menţinut această dată pentru că ar fi nevoie să se îndeplinească cumulativ trei condiţii: ar trebui să intrăm în mecanismul ERM 2 peste două luni, în ianuarie 2013 ar trebui să luăm în considerare doar perioada minimă de ERM, de doi ani, şi, în plus, ar însemna că banca centrală şi Comisia Europeană să accepte ca adoptarea euro pentru România să nu aibă loc la 1 ianuarie 2015, ci la mijlocul acelui an", a declarat Lazea.
Cel mai probabil este ca trecerea la euro să aibă loc în anul 2019, după cum consideră anumite surse din piaţa financiară. În prezent, peste 70% din împrumuturi sunt date în moneda europeană, foarte multe preţuri sunt calculate în euro, ceea ce ar face ceva mai uşoară trecerea la moneda unică europeană.