Românii economisesc 9% din venitul lunar, cât austriecii şi cehii, dar mai puţin ca polonezii

(photos.com)
Epoch Times România
29.10.2012

Românii economisesc 9% din venitul lunar, la fel de mult ca austriecii, cehii şi germanii, dar mai puţin decât polonezii, arată datele celui mai recent Barometru Erste Group privind economisirea în ţările Europei Centrale şi de Est (ECE).

Studiul arată că economisirea banilor este importantă pentru mai mult de trei sferturi din populaţia ECE.

„Economisirea a devenit mult mai importantă pentru majoritatea locuitorilor din această regiune faţă de acum câţiva ani. Această evoluţie reprezintă o veste bună, deoarece susţine nivelul scăzut al îndatorării gospodăriilor şi contribuie totodată la creşterea lichidităţii sectorului financiar”, a declarat Martin Škopek, Director ECE Retail, Erste Group.

În ECE, una din două persoane este obişnuita să pună periodic bani deoparte. Doua treimi dintre cehi, slovaci, unguri, români, croaţi şi sârbi economisesc de îndată ce au bani disponibili. Majoritatea persoanelor intervievate în cadrul studiului au declarat că economisesc pentru a avea rezerve financiare, pentru pensie, pentru achiziţia unei locuinţe sau pentru renovări.

Polonezii şi slovacii sunt campionii economisirii în regiune, punând deoparte 15%, respectiv 12% din venitul lunar net, fiind urmaţi de austrieci, cehi, germani, români si sârbi (9%).

Carnetele de economii şi economiile pentru locuinţe sunt cele mai populare produse. Austriecii şi cehii par că sunt prea puţin afectaţi de faptul că guvernele lor au redus considerabil subvenţiile pentru produsele de economisire-creditare pentru locuinţe în cadrul măsurilor de austeritate. Astfel, 67% dintre austrieci şi mai bine de jumătate dintre cehii care economisesc ramân fideli economiilor lor prin contracte de economisire-creditare. Cu toate acestea, trei sferturi dintre cei care economisesc în ECE sunt îngrijoraţi că monedele locale se vor deprecia şi, prin urmare, că economiile vor fi mai puţin rentabile pe viitor.

Astfel, 85% dintre români şi aproape trei sferturi dintre polonezi, austrieci şi germani sunt îngrijoraţi de deprecierea monedelor naţionale, cresterea inflaţiei şi scăderea puterii de cumpărare.

Totodată, numai 20% - 30% dintre cetăţenii ECE sunt mulţumiţi de suma pe care reuşesc să o economisească în prezent, faţă de peste jumătate dintre austrieci sau germani. Ucrainenii sunt cel mai puţin mulţumiţi, urmaţi de români, sârbi şi unguri. Această percepţie reflectă proporţional situaţia financiară a oamenilor. Dacă majoritatea austriecilor şi germanilor cred că situaţia lor financiară personală este destul de bună, doar 16% din populaţia ECE este mulţumită de propria situaţie financiară, iar 40% dintre aceştia spun că au o situaţie „aşa şi aşa”.

În termeni nominali, germanii conduc din punct de vedere al sumelor economisite lunar (178 euro), urmaţi de austrieci (164 euro), polonezi (90 euro), slovaci (83 euro) ţi cehi (78 euro). Barometrul arată un decalaj destul de mare, în condiţiile în care ungurii, ucrainenii, sârbii, croaţii, muntenegrenii şi românii pun deoparte mai puţin de 50 de euro pe lună.

Pe termen mediu, mai mult de jumătate dintre cehi, slovaci, croaţi şi sârbi consideră că vor economisi mai mult sau la fel ca în prezent şi peste cinci ani. În prezent, opt din zece sârbi, români şi unguri se simt personal afectaţi de situaţia economică negativă din ţările lor, în timp ce mai puţin de jumătate dintre cehi şi austrieci au resimţit impactul crizei financiare globale.

„Mai bine de jumătate dintre locuitorii din ECE spun că sunt foarte atenţi când vine vorba de îndatorare. Majoritatea acestora s-ar îndatora numai pentru a cumpăra un apartament sau o casă şi ar apela pentru acest lucru fie la o bancă, fie la împrumuturi de la membrii familiei”, explica Škopek.

Slovacii şi cehii sunt cei mai dispuşi să se împrumute pentru achiziţia unei locuinţe (peste 70%), la polul opus situându-se românii (41%). Cu toate acestea, unele tradiţii nu sunt afectate de lipsa banilor. Aproape o treime dintre polonezi spun că ar lua un credit sau ar plăti în rate pentru organizarea nunţii.

Barometrul Erste Group privind economisirea realizat de IMAS International pentru Erste Group cuprinde 12 ţări din Europa Centrală şi de Est, fiind astfel un studiu unic în ceea ce priveşte sfera de acoperire şi complexitatea. Studiul a analizat comportamentul, atitudinile, motivele şi preocupările populaţiei cu privire la economisire, dar şi subiecte precum educaţia financiară şi monetară, prin interviuri telefonice cu câte 500 de respondenţi din fiecare ţară, care au împlinit 15 ani în Croaţia, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Turcia, Ucraina şi 900 de respondenţi în Austria, realizate în lunile august şi septembrie 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor