Dulceaţă de trandafiri - un desert elegant şi extrem de aromat

Iată o reţetă tradiţională de dulceaţă pe care o veţi îndrăgi nu doar pentru eleganţa şi fineţea texturii dar şi pentru starea de bine dată de aroma deosebită a petalelor de trandafiri.
Dulceaţă de trandafiri (Maria Matyiku /Epoch Times)
Maria Matyiku
31.07.2024

Dulceaţa de trandafiri are beneficii similare cu ceaiul din petale de trandafiri ce este folosit de secole ca afrodisiac dar şi pentru combaterea stresului şi a depresiei.

De preferinţă se folosesc trandafirii parfumaţi de dulceaţă din familia Damascus, ce dau dulceţei de petale de trandafiri o aromă fină şi o culoare vibrantă.

Trandafirii se culeg întregi, pentru a fi mai uşor de îndepărtat baza albicioasă de la baza petatelor, ce va da dulceţii un gust amărui. În timpul curăţării, trandafirul se ţine în pumn în jurul bazei petalelor apoi se trage uşor peţiolul cu o mişcare ascendentă. Cu ajutorul unei foarfeci se taie părţile albe de la baza petalelor.
Se îndepărtează de asemenea petalele îngălbenite sau ofilite, deoarece acestea vor deveni maronii în timpul fierberii şi vor schimba culoarea dulceţei.

Pregătirea petalelor de trandafiri (Maria Matyiku /Epoch Times)
Pregătirea petalelor de trandafiri (Maria Matyiku /Epoch Times)

Se separă uşor petalele de trandafir cu degetele şi se răsfiră într-un bol mare.

Petalele de trandafir se pun într-o baie de apă călduţă şi se spală foarte bine. Se scot petalele de trandafiri din baia de apă cu mâna şi se pun într-o sită pentru a se scurge de excesul de apă. Nu se strecoară direct prin sită pentru că resturile de frunze sau firicele de pământ ce se lasă în mod natural pe fundul bolului să nu se amestece cu petalele spălate.

Ingrediente:

200-250 g de petale de trandafiri,
zeama de la o lămâie,
1 kg de zahăr de trestie,
500 ml de apă


Modul de preparare:

După ce excesul de apă s-a evaporat de pe petalele de trandafir se poate începe prepararea dulceţei din petale de trandafir.
Se toarnă zeama de lămâie proaspăt stoarsă peste petalele trandafir, se adaugă 2 linguri de zahăr şi se freacă bine.

Se toarnă zeama de lămâie peste petalele trandafir (Maria Matyiku /Epoch Times)
Se toarnă zeama de lămâie peste petalele trandafir (Maria Matyiku /Epoch Times)

Prin acest procedeu se previne oxidarea petalelor, iar cea mai mare parte din pigmentul petalelor de trandafir va ieşi din petale.
Odată ce toate ingredientele sunt suficient de combinate, se lasa să se macereze la frigider în funcţie de timpul disponibil: de la câteva ore sau până la două zile pentru un plus de aromă.

Următorul pas este prepararea siropului pentru dulceaţă.

Prepararea siropului (Maria Matyiku /Epoch Times)
Prepararea siropului (Maria Matyiku /Epoch Times)

într-o cratiţă largă, cu fundul gros se pune apă la fiert, apoi se adaugă zahărul şi se fierbe la foc mic, până ce siropul se îngroaşă şi trece proba de fir. Se pun mai întâi câteva picături de sirop pe o farfurioară să se răcească. Se ia apoi o picătură de sirop pe degetul mare şi se atinge cu degetul arătător. Dacă se formează un firicel subţire, siropul este gata.

În timp ce se fierbe siropul, se sterilizează borcanele. Borcanele se spală cu o soluţie diluată de apă cu săpun de bucătărie, apoi se clătesc bine cu apă călduţă. Se pun apoi într-o tavă de copt şi se dau în cuptor la temperatură mică( 90-95 de grade Celsius) timp de cel puţin 20 minute, până când acestea se usucă complet. E preferat să rămână fierbinţi în cuptor, pentru a reduce şocul termic în momemntul în care dulceaţa se toarnă în borcane.

Când siropul este gata, se adaugă petalele de trandafir macerate şi se amestecă bine.

Se adaugă petalele de trandafir (Maria Matyiku /Epoch Times)
Se adaugă petalele de trandafir (Maria Matyiku /Epoch Times)

Se continuă fierberea dulceţei la foc mic, până când petalele devin moi, şi trece din nou proba de fir.

Se fierbe  dulceaţa la foc mic (Maria Matyiku /Epoch Times)
Se fierbe  dulceaţa la foc mic (Maria Matyiku /Epoch Times)

Când dulceaţa este fiartă, se toarnă în borcanele sterilizate în prealabil.

Dulceaţa se toarnă în borcane (Maria Matyiku /Epoch Times)
Dulceaţa se toarnă în borcane (Maria Matyiku /Epoch Times)

Se şterge marginea borcanului cu o cârpă înmuiată în oţet şi apoi se închid capacele.

Se închid capacele (Maria Matyiku /Epoch Times)
Se închid capacele (Maria Matyiku /Epoch Times)

Borcanele se pun în pături pentru o răcire lentă. Când s-au răcit, borcanele cu dulceaţa se pun în cămara la rece.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor