Dulceaţă de trandafiri - un desert elegant şi extrem de aromat
alte articole
Dulceaţa de trandafiri are beneficii similare cu ceaiul din petale de trandafiri ce este folosit de secole ca afrodisiac dar şi pentru combaterea stresului şi a depresiei.
De preferinţă se folosesc trandafirii parfumaţi de dulceaţă din familia Damascus, ce dau dulceţei de petale de trandafiri o aromă fină şi o culoare vibrantă.
Trandafirii se culeg întregi, pentru a fi mai uşor de îndepărtat baza albicioasă de la baza petatelor, ce va da dulceţii un gust amărui. În timpul curăţării, trandafirul se ţine în pumn în jurul bazei petalelor apoi se trage uşor peţiolul cu o mişcare ascendentă. Cu ajutorul unei foarfeci se taie părţile albe de la baza petalelor.
Se îndepărtează de asemenea petalele îngălbenite sau ofilite, deoarece acestea vor deveni maronii în timpul fierberii şi vor schimba culoarea dulceţei.
Se separă uşor petalele de trandafir cu degetele şi se răsfiră într-un bol mare.
Petalele de trandafir se pun într-o baie de apă călduţă şi se spală foarte bine. Se scot petalele de trandafiri din baia de apă cu mâna şi se pun într-o sită pentru a se scurge de excesul de apă. Nu se strecoară direct prin sită pentru că resturile de frunze sau firicele de pământ ce se lasă în mod natural pe fundul bolului să nu se amestece cu petalele spălate.
Ingrediente:
200-250 g de petale de trandafiri,
zeama de la o lămâie,
1 kg de zahăr de trestie,
500 ml de apă
Modul de preparare:
După ce excesul de apă s-a evaporat de pe petalele de trandafir se poate începe prepararea dulceţei din petale de trandafir.
Se toarnă zeama de lămâie proaspăt stoarsă peste petalele trandafir, se adaugă 2 linguri de zahăr şi se freacă bine.
Prin acest procedeu se previne oxidarea petalelor, iar cea mai mare parte din pigmentul petalelor de trandafir va ieşi din petale.
Odată ce toate ingredientele sunt suficient de combinate, se lasa să se macereze la frigider în funcţie de timpul disponibil: de la câteva ore sau până la două zile pentru un plus de aromă.
Următorul pas este prepararea siropului pentru dulceaţă.
într-o cratiţă largă, cu fundul gros se pune apă la fiert, apoi se adaugă zahărul şi se fierbe la foc mic, până ce siropul se îngroaşă şi trece proba de fir. Se pun mai întâi câteva picături de sirop pe o farfurioară să se răcească. Se ia apoi o picătură de sirop pe degetul mare şi se atinge cu degetul arătător. Dacă se formează un firicel subţire, siropul este gata.
În timp ce se fierbe siropul, se sterilizează borcanele. Borcanele se spală cu o soluţie diluată de apă cu săpun de bucătărie, apoi se clătesc bine cu apă călduţă. Se pun apoi într-o tavă de copt şi se dau în cuptor la temperatură mică( 90-95 de grade Celsius) timp de cel puţin 20 minute, până când acestea se usucă complet. E preferat să rămână fierbinţi în cuptor, pentru a reduce şocul termic în momemntul în care dulceaţa se toarnă în borcane.
Când siropul este gata, se adaugă petalele de trandafir macerate şi se amestecă bine.
Se continuă fierberea dulceţei la foc mic, până când petalele devin moi, şi trece din nou proba de fir.
Când dulceaţa este fiartă, se toarnă în borcanele sterilizate în prealabil.
Se şterge marginea borcanului cu o cârpă înmuiată în oţet şi apoi se închid capacele.
Borcanele se pun în pături pentru o răcire lentă. Când s-au răcit, borcanele cu dulceaţa se pun în cămara la rece.