Ordonanţa privind salariile bugetarilor, adoptată de Guvern

Guvernul a adoptat ordonanţa privind salariile bugetarilor, act normativ ce a fost precedat de numeroase proteste stradale.
Dragoş Pîslaru (Facebook)
Loredana Diacu
08.06.2016

Guvernul a adoptat miercuri ordonanţa de urgenţă privind salariile bugetarilor. Precedată de protestele a numeroase categorii de bugetari, ordonanţa îşi propune, potrivit ministrului Muncii, Dragoş Pîslaru, să elimine inechităţile din sistemul salarizării bugetarilor.

Prevederile ordonanţei se vor aplica în două etape, astfel încât o parte dintre acestea vor intra în vigoare la 1 august 2016, urmând ca întreaga grilă de salarizare să fie aplicată din decembrie 2017 iar impactul bugetar al aplicării actului normativ, pentru anul viitor, va fi de 2,6 miliarde de lei.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a precizat, într-un briefing la Palatul Victoria, că de prevederile ordonanţei vor beneficia peste 650.000 de persoane din administraţia publică centrală.

"Să nu uităm că această ordonanţă (...) este despre oameni, despre oameni care ne-au comunicat frustrările pe care le au în sistem, ne-au comunicat încurajările pentru rezolvarea acestor disfuncţionalităţi. Ce facem noi astăzi, prin adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă? (...) Încercăm să rezolvăm, să corectăm nişte inechităţi, nişte disfuncţii majore care s-au strâns de ani de zile în sistemul public de salarizare, după o încercare ratată în 2010 de a avea o lege-cadru care nu s-a aplicat niciodată, deşi ar fi putut să fie începută, să fie aplicată de ani de zile. Nu vom rezolva absolut toate problemele prin această ordonanţă, dar ştim exact ce rezolvăm, ştim pe ce date stăm şi ştim că peste 650.000 de oameni din administraţia publică centrală vor beneficia de prevederile acestei ordonanţe", a afirmat Pîslaru, citat de Agerpres.

Reamintim că în timp ce Guvernul pregătea adoptarea acestei ordonanţe, în faţa clădirii Executivului avea loc un protest al poliţiştilor, care au acuzat că mărirea salarială de 20% care li s-a promis prin această OUG s-a redus peste noapte la 10%, urmând în schimb ca doctorii din poliţie şi armată să primească sporuri de 15%. Mai multe informaţii puteţi accesa aici

Protestul poliţiştilor nu a fost singular, în ultima perioadă ieşind în stradă - în special la Cotroceni - sindicalişti din mai toate domeniile de activitate. Cel mai amplu protest faţă de modul cu se dispun majorări prin OUG-ul adoptat astăzi a fost cel al cadrelor didactice, care au ieşit cu miile pe străzile din Capitală de 1 iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor