Experţi în Orientul Mijlociu: Rusia ar putea trimite 3.000 de soldaţi în Siria
alte articole
Rusia s-ar putea întoarce curând în Siria cu aproximativ 3.000 de soldaţi, au declarat mai mulţi experţi pe problemele Orientuluiu Mijlociu ai website-ului Joseph Farah’s G2 Bulletin, sugerând că acordul de încetare a ostilităţilor dintre Moscova şi Washington a eşuat împreună cu discuţiile din Geneva privind pacea în Siria.
Negocierile din Geneva sunt în prezent suspendate ca urmare a noilor lupte purtate de grupurile jihadiste lângă Alep, cel mai mare oraş sirian.
Moscova a intervenit militar în războiul civil în septembrie 2015 după o cerere făcută de guvernul sirian. Dar în 14 martie 2016, Rusia a ordonat retragerea unei mari părţi a forţelor sale din ţara arabă.
Decizia supriză a Moscovei a fost aparent luată după ce SUA a cerut Rusiei să nu bombardeze grupul Jabhat al-Nusra, care este afiliat la organizaţia teroristă Al-Qaeda în Siria. SUA insistă că în zona care operează al-Nusra există de asemenea unele grupuri rebele “moderate”.
În prezent, Moscova a respins apelul Washingtonului, sugerând că orice coordonare între cele două naţiuni în privinţa luptei împotriva grupului jihadist Statul Islamic nu va putea fi implementată.
Moscova consideră grupurile respective ca salafişti şi nu face nicio distincţie între ele şi al-Nusra sau Statul Islamic, din moment ce mulţi dintre luptători alternează dintr-un grup în altul.
Grupurile salafiste jihadiste care au format opoziţia în cadrul discuţiilor din Geneva includ Jaysh al-Islam, Ahrar al-Sham, Ansar al-Sunna, Jaish al-Fateh şi Jaysh al-Sunna.
Conform unor surse specializate în Orientul Mijlociu, un număr de grupuri rebele coordonează atacuri împreună cu al-Nusra şi continuă să primească suport financiar şi logistic din partea Turciei, Arabiei Saudite şi Qatarului - cele trei ţări implicate în multe tulburări din Orientul Mijlociu în anii 2010.
Un oficial rus a declarat pentru G2 Bulletin că Washingtonul consideră al-Nusra ca fiind mult mai “moderat” decât Statul Islamic şi consideră că al-Nusra şi alte grupuri jihadiste ajută la formarea unui nou guvern sirian dominat de suniţi.
Grupurile jihadiste pe care SUA doreşte să le protejeze de alte bombardamente ruseşti, totuşi, nu luptă pentru înfrângerea Statului Islamic, ci pentru a răsturna guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, pe care Moscova îl protejează şi susţine.
Sprijinit de Rusia şi Iran, Assad insistă să rămână preşedinte al ţării, deşi SUA doreşte demisia acestuia înainte de deschiderea unor negocieri pentru pace. Poziţia SUA este susţinută de grupurile jihadiste din opoziţie care au participat de asemenea la negocierile din Geneva, înainte să se retragă în urmă cu două săptămâni.
În condiţiile în care Moscova pare să trimită un număr suplimentar de 3.000 de soldaţi în Siria, una dintre surse, care a cerut să rămână anonimă din motive de securitate, a declarat că navele de luptă ruseşti au fost observate trecând prin canalul Bosfor “în mod regulat”.