Draghi porneşte tiparniţa, lasă Grecia şi Cipru pe-afară
alte articole
După cum era de aşteptat, la o întâlnire a Consiliului Băncii Centrale Europene care a avut loc la Nicosia, Mario Draghi a anunţat începerea programului de "uşurare cantitativă" anunţat cu câteva săptămâni în urmă. Grecia şi, mai nou, Cipru, nu vor participa la program.
Preşedintele BCE, Mario Draghi, a anunţat programul de cumpărare a sectorului public (PCSP) care va începe pe 9 martie, în care BCE va cumpăra datorii publice în valoare de până la 60 de miliarde de euro pe lună.
Programul va fi derulat până în septembrie 2016, în încercarea de a salva sistemul financiar european de deflaţie - cu toate că un program asemănător, implementat după 2008 în SUA nu a produs rezultate palpabile.
Draghi a avertizat că măsura poate fi însă prelungită, dacă inflaţia nu va atinge cote suficiente până atunci.
Şeful BCE a mai anunţat că se aşteaptă ca programul să genereze o creştere în zona euro de 1,5% iar până în 2017 de 1,7%.
La conferinţa de presă Draghi a anunţat că BCE a hotărât să pedepsească nu numai Grecia, ci şi Cipru.
Grecia va fi lăsată afară din program, deoarece nu are un acord, astfel că acesteia îi va fi permis numai ajutorul mult mai scump asigurat de programul Emergency Liquidity Assistance. Draghi a refuzat cererea Greciei de a permite guvernului să-şi crească rata de emisie a obligaţiunilor pe termen scurt prin propriul său sistem bancar.
"În momentul de faţă BCE nu poate cumpăra obligaţiuni greceşti" a afirmat Draghi. "Dacă se vor implementa anumite condiţii referitoare la politicile economice, ar putea da Cosiliului Guvernator percepţia că, după un timp, obligaţiunile vor fi din nou eligibile" a afirmat Draghi.
Surprinzător, Cipru a fost pus în aceeaşi barcă cu Grecia. Se consideră, mai nou, că Cipru nu se conformează cererilor troicii BCE-IMF-UE deoarece nu a adoptat o lege a ipotecilor, care să permită băncilor să evacueze proprietarii şi să vândă ipotecile către fondurile hedge internaţionale.
Consiliul Guvernator al BCE, format din şase executivi şi 19 şefi ai băncilor zonei euro, a fost întâmpinat în Cipru de demonstraţii de mii de persoane în Nicosia.
Conform anunţurilor organizatorilor, erau aşteptate pe străzi 12 mii de persoane, un număr important pentru o populaţie de numai 1 milion. Nu au existat rapoarte asupra numărului de participanţi care au luat parte la demonstraţii.
În Grecia pe 4 martie, noul ministru de finanţe Ianis Varoufakis a declarat la un eveniment organizat de Camera de Comerţ Franco-Elenă că ar exista un plan B în cazul în care ţara să nu va mai avea acces la împrumuturi, fără să dea vreun detaliu.