Dr. Adrian Streinu-Cercel: Medicamentele se utilizează numai dacă au indicaţii

(LOIC VENANCE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
04.04.2012

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a subliniat miercuri că părinţii nu trebuie să le dea copiilor antibiotice fără recomandarea medicului, susţinând că mulţi preferă să caute pe internet medicaţia care ar fi necesară în afecţiunea respectivă.

Potrivit lui Streinu Cercel, 60%-70% dintre etiologiile infecţiilor sunt de origine virală iar viruşii nu răspund la antibiotice, deci, părinţii nu trebuie să le dea copiilor antibiotice fără să consulte un medic.

"Medicamentele se utilizează numai dacă au indicaţii. În ultimii zece ani a apărut o nouă patologie legată de interacţiunile dintre medicamente. Cel mai afectat organ din cauza consumului de medicamente este ficatul, care le metabolizează şi apoi rinichiul", a arătat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, într-o conferinţă de presă.

Acesta a făcut referire şi la faptul că părinţii se uită mult pe net şi nu este bine, ei trebuie să înţeleagă şi să spună "nu" automedicaţiei, iar atunci când copiii au o durere în gât, să apeleze şi la lămâie cu zahăr.

Prof. dr. Streinu-Cercel a accentuat asupra faptului că părinţii trebuie să se adreseze medicului de familie, specialistului şi farmacistului când apare o problemă de sănătate.

Problemele cele mai mari sunt la bacterii, din cauza automedicaţiei. De exemplu, pneumococul responsabil de otita medie supurată are în prezent o rezistenţă înaltă, 40-50 dintre tulpini fiind rezistente la antibioticele uzuale, a spus medicul.

O altă problemă adusă în atenţie de prof. dr. Streinu-Cercel este aceea a urmării tratamentului "cu sfinţenie".

La rândul său, Cristian Luţan, director executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, a subliniat că automedicaţia creşte rezistenţa la anumite tratamente cum sunt cele cu antibiotice şi poate ascunde anumite boli.

El a reliefat că potrivit Studiului realizat de asociaţie în luna martie privind comportamentul părinţilor legat de automedicaţie, 60% dintre părinţi dau medicamente copiilor fără recomandarea medicului.

"Automedicaţia este însoţită de foarte multe riscuri, mai ales în cazul copiilor, iar faptul că peste jumătate dintre părinţii intervievaţi au apelat la automedicaţie transformă acest fenomen într-o problemă de sănătate publică. Studiul ne-a arătat că deşi unii părinţi sunt conştienţi de implicaţiile automedicaţiei, nu corelează administrarea după bunul plac a medicamentelor cu riscul real al efectelor adverse. Noi vrem să tragem un semnal de alarmă, să le transmitem părinţilor mesajul că medicamentele trebuie tratate cu seriozitate şi prin urmare administrarea lor trebuie să se facă doar sub supraveghere medicală", a afirmat Cristian Luţan.

El a adăugat că 41% dintre copii au primit vitamine sau suplimente alimentare, dar şi medicamente pentru infecţii, analgezice, descongestionante nazale iar 35% au primit chiar antibiotice fără să se consulte un medic.

Cei care folosesc rar automedicaţia sunt bunicii, a mai spus Cristian Luţan.

Studiul menţionat face parte din campania de responsabilitate socială "Medicamentele nu sunt bomboane", organizată cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor