O eră post-antibiotic înseamnă de fapt sfârşitul mediciniei moderne

Savantii au descoperit ca bacteriile pot mirosi, si ca ele au vedere, gust si simt tactil (Benoit Doppagne / AFP / Getty Images)
Valentina Stratulat
19.03.2012

Suntem în era în care bacteriile au evoluat şi au devenit mult mai rezistente la tratamentul cu antibiotic, astfel medicina devenind neputincioasă.

Ca rezultat, este posibil ca o simplă zgârietură la genunchi să ia viaţa unui copil, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

OMS mai spune că am ajuns în situaţia în care bacteriile au evoluat şi au devenit mult mai rezistente la tratamentul cu antibiotice. Astfel, suntem la un pas de situaţia în care infecţii comune pot deveni incurabile.

În acest sens, şefa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Margaret Chan a declarat "O eră post-antibiotic înseamnă de fapt sfârşitul medicinii moderne aşa cum o cunoaştem azi. Afecţiuni comune, precum o infecţie în gât pot deveni letale. Rezistenţa antimicrobiană este în creştere în Europa şi în întreaga lume. Pierdem cei mai importanţi antimicrobieni", citează realitatea.net.

Totodată OMS anunţă că în ultimii ani, cu 50% a crescut indicele de mortalitate în rândul pacienţilor diagnosticaţi cu infecţii rezistente la antibiotice. Alte tratamente sunt mai scumpe şi mai toxice.

Chan avertizează că tratamentele revoluţionare descoperite în ultimul secol pentru gripă, tuberculoză, malarie sau HIV ar putea deveni ineficiente în următorii ani, scrie şi agenţia union.md

Rezistenţa antimicrobiană este în creştere în Europa şi în întreaga lume. Pierdem cei mai importanţi antimicrobieni", spune Chan, potrivit independent.co.uk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor