Feţele diferite ale infecţiei
Timp de secole, infecţia a fost un ucigaş major. Apoi, cu mai mulţi ani în urmă, se părea că antibioticele au eradicat în mare măsură această ameninţare.
Dar pe neaşteptate, virusul SIDA a lovit în semn de răzbunare. Acum, oamenii de ştiinţă leagă infecţia de ulcerul peptic, atacul de cord şi cancer. Deci, cum te poţi proteja pe tine şi pe familia ta de această boală gravă?
În 1984, un medic australian, Barry Marshall, a decis să dovedească teoria lui conform căreia infecţia este un lucru bun. A băut un amestec de bacterii pentru a demonstra că bacteriile, nu stresul, au cauzat ulcerul peptic. Studiile ulterioare au confirmat faptul că cele mai multe ulcere sunt infectate cu o bacterie numită H. Pylori.
Dar aici întâlnim o problemă. Aproximativ jumătate din persoanele cu vârste de peste 60 de ani au H. Pylori în stomac. Dar numai aproximativ 5 până la 20 la sută suferă de ulcer. De fapt, se crede că H. Pylori poate scădea acidul din stomac şi ajută la uşurarea arsurilor stomacale, în unele cazuri. Este evident că tratarea tuturor celor care au H. Pylori nu este un pas prudent.
Ştim, de asemenea, că există alte cauze pentru ulcer. Pacienţii care iau medicamente anti-inflamatorii non-steroidale, cum ar fi ibuprofen (Advil, Motrin), naproxen (Aleve) şi aspirină dezvoltă în aproximativ 25 la sută din cazuri ulcer.
Deci, ce fac medicii? Pacienţii cu simptome de ulcer, cum ar fi durerea care este micşorată după consumul de alimente limentare dar reapare câteva ore mai târziu sau în timpul nopţii, ar trebui să fie testaţi pentru H. Pylori.
Unii medicii folosesc de obicei endoscopia, în care un instrument luminat se introduce pe gât pentru a examina stomacul şi partea superioară a intestinului subţire. Dacă este prezent un ulcer, atunci o combinaţie de antibiotice este prescrisă pentru a elimina H. Pylori.
Poate H. Pylori declanşa cancerul? Deoarece H. Pylori este atât de obişnuit şi cancerul de stomac o formă atât de rară de cancer, el nu este o cauză majoră. Dar cercetătorii cred că, prin cauzarea unei iritaţii cronice a mucoasei stomacului, aceasta poate declanşa malignitate. Prin urmare este normal ca pacienţii cu un istoric familial de cancer de stomac să fie testaţi pentru H. Pylori.
Alte tipuri de cancer sunt legate de această infecţie. De exemplu, cancerul de ficat a crescut în ultimii ani, datorită infecţiei cu virusul hepatitei B. Ea apare la persoanele care au parteneri sexuali multipli sau care îşi injectează droguri ilegale.
Astăzi se crede că virusul uman papilloma cauzează cancerul de col uterin. Este o infecţie extrem de comună dar numai o mică parte din femeile care poartă virusul dezvoltă cancer.
Cea mai bună protecţie este un frotiu (test) Papanicolau anual. În cazul în care frotiul prezintă modificări anormale, se pot realiza un examen microscopic şi o biopsie de col uterin pentru a exclude bolile precanceroase.
Ani de zile s-a crezut că atacul de cord are loc ca urmare a arterelor înfundate din cauza aterosclerozei. Acum, cardiologii au constatat că vasele înfundate sunt frecvent inflamate, ceea ce contribuie la un atac coronarian şi la un accident vascular cerebral.
Doctorii nu sunt siguri dacă infecţia cauzează această inflamaţie. Dar ei pot monitoriza gradul de infecţie cu un test numit proteina C-reactivă (CRP). Dacă aveţi un istoric familial de boli de inimă, nivel crescut al colesterolului, diabet zaharat sau hipertensiune arterială, este bine să faceti acest test.
Vom reuşi să eliminăm infecţia? Mă îndoiesc. Microbii vor fi aici mult timp după ce oamenii vor fi distrus planeta noastră într-un fel sau altul.
Dr. Gifford-Jones este un jurnalist medical cu un cabinet medical privat în Toronto. Site-ul său este DocGiff.com.