Petru Luhan cere Comisiei Europene interzicerea comerţului cu medicamente periculoase pe Internet

Europarlamentarul Petru Luhan (PPE(PDL) a adresat o solicitare Comisiei Europene prin care cere reglementări mai stricte în ceea ce priveşte comerţul on-line cu medicamente, precum şi interzicerea vânzării pe Internet a medicamentelor periculoase pentru sănătatea consumatorilor, informează un comunicat de presă.

Conform unui studiu recent, jumătate din medicamentele oferite în farmaciile de pe internet nu corespund reţetei originale. "Tot mai mulţi europeni, printre care şi românii, îşi procură medicamentele din farmacii virtuale. Cu toate că preţurile sunt cu până la 50% mai mici ca în farmacii, experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ne avertizează că peste jumătate dintre aceste preparate sunt contrafăcute. Majoritatea medicamentelor care se vând pe Internet provin din afara UE, cu precădere din Asia", a declarat Petru Luhan.

Aceleaşi studii arată că piaţa on-line este invadată de medicamente pentru scăderea în greutate, potenţă, ori împotriva căderii părului. "Găsim puţine produse originale, mai toate sunt falsuri. Clienţii ar trebui să fie sceptici atunci când se confruntă cu o astfel de ofertă şi să nu ia în considerare ofertele dubioase. Putem spune că, în ziua de azi, orice se falsifică, fie că vorbim de insulină, antibiotice sau medicamente pe bază de hormoni", a explicat europarlamentarul român.

Aproape toate medicamentele vizate sunt produse în fabrici insalubre, care nu respectă nici cea mai elementară normă de igienă. În toate statele membre este interzisă eliberarea unui medicament netestat clinic. De aceea, pe Internet, unii falsificatori de medicamente se prezintă ca fiind "farmacii virtuale".

"Există multe farmacii on-line legitime, care respectă legea, însă marea problemă este că utilizatorii obişnuiţi nu au cum să facă deosebirea între o pagină serioasă şi una neserioasă. Pentru orice consumator, primul semnal de alarmă ar trebui să fie preţul. De exemplu, în farmacie, pilulele pentru stimularea pierderii în greutate costă aproximativ 15 euro bucata. Pe internet, acelaşi produs poate fi cumpărat cu doar puţin peste 2 euro", spune Petru Luhan.

Potrivit acestuia, ar trebui intensificate controalele pentru depistarea reţelelor ilegale, pedepsele ar trebui înăsprite, iar astfel de practici ar trebui interzise.