Dosarul Zambaccian: Năstase din nou în faţa magistraţilor
alte articole
Al treilea dosar de corupţie întocmit de DNA pe numele lui Adrian Năstase.
Fostul premier este aşteptat luni în faţa unui complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) pentru judecarea recursul la dosarul Zambaccian.
Instanţa supremă hotărâse la 3 iunie amânarea dosarului pentru data de 9 septembrie, ulterior vacanţei judecătoreşti, după ce au stabilit ce probe vor fi puse în discuţie la acest termen. Magistraţii instanţei supreme ar trebui să-i audieze luni pe Adrian Năstase şi pe soţia acestuia Dana Năstase, precum şi pe Irina Jianu şi martorii Cristina Popa şi Ioan Păun.
Dosarul Zambaccian
Cunoscut sub numele de dosarul Zambaccian, acesta este al treilea dosar de corupţie pentru care, în mai 2010, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată pe fostul premier Adrian Năstase.
Potrivit procurorilor, fostul premier a primit mită în repetate rânduri sub formă de produse din China, care ar fi fost folosite la casele lui din Cornu şi Zambaccian. Conform acuzaţiilor, Năstase ar fi primit mită în valoare totală de 630.000 de euro de la Irina Jianu pentru a o menţine în funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii. De asemenea, acesta ar fi primit şi foloase necuvenite de la fostul consul al României în China, Ioan Păun. Cu banii primiţi de la Irina Jianu, Adrian Năstase şi soţia sa, Dana Năstase, ar fi cumpărat bunuri din China, prin consulul Ioan Păun, căruia în schimbul acestei operaţiuni, i s-ar fi promis că va fi menţinut pe poziţia de consul.
Procurorii au susţinut ulterior şi că Năstase l-ar fi şantajat pe Ioan Păun pentru ca acesta să-şi schimbe declaraţia dată în faţa procurorilor DNA în faza de urmărire penală.
La data de 30 martie 2012 completul Curţii Supreme l-a condamnat pe Adrian Năstase la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind totodată achitat pentru infracţiunea de luare de mită.
Dana Năstase a fost condamnată şi ea la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru folosirea de acte vamale false, fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.
Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare.
Procurorii au atacat cu recurs decizia dată în martie 2012 de completul de trei judecători de la ÎCCJ în acest dosar, iar acum decizia finală aparţine completului de cinci judecători de la ÎCCJ.
Dacă achitarea va fi revocată, Adrian Năstase, care a primit în primă instanţă o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, s-ar putea reîntoarce în penitenciar, după ce a fost eliberat condiţionat în luna martie în urma pedepsei de doi ani de închisoare primite în dosarul Trofeul Calităţii.
Amintim că fostul premier a fost acuzat de DNA că, în 2004, a camuflat strângerea de fonduri pentru campania sa electorală prin iniţierea unui simpozion denumit "Trofeul calităţii în construcţii", care a fost organizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), condus de aceeaşi Irina Jianu. Taxele de participare care au fost încasate în cadrul evenimentului, peste 1,6 milioane de euro, au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiaţii familiei Năstase, după care mai departe la o firmă care a prestat diverse servicii în campania prezidenţială a acestuia.