Dezbaterile în dosarul Zambaccian au fost amânate pentru 9 septembrie

Adrian Năstase (Epoch Times România)
Gina Zaragiu
03.06.2013

Adrian Năstase a ajuns din nou în faţa instanţei, luni 3 iunie, în cel de-al doilea termen al recursul dosarului Zambaccian. Aceasta este, a treia cauză de corupţie pentru care a fost trimis în judecată de procurorii DNA.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat, astăzi, recursul în Dosarul ,,Zambaccian". Dezbaterile au fost amânate pentru 9 septembrie.

În martie 2012, completul de judecată de la Curtea supremă l-a condamnat pe Adrian Năstase la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi l-a achitat pentru infracţiunea de luare de mită, iar pe Dana Năstase la trei ani de închisoare cu suspendare.

Fostul premier a fost trimis în judecată, în mai 2010, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în dosarul în care este acuzat de luare de mită privind bunurile din China, aşa-numitul Dosar "Zambaccian I".

Procurorii DNA l-au acuzat pe Năstase că a primit mită în valoare totală de 630.000 de euro de la Irina Jianu pentru a o menţine în funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii. De asemenea, este acuzat şi pentru primire de foloase necuvenite de la fostul consul al României în China, Ioan Păun. Astfel, din banii primiţi de la Irina Jianu, Năstase şi soţia acestuia sunt acuzaţi că au cumpărat bunuri din China, achiziţiile fiind realizate de către consulul Ioan Păun.

La termenul de luni al procesului, instanţa a decis ca în septembrie să îi audieze pe cei trei inculpaţi din dosar, Adrian şi Daniela Năstase, Irina Jianu, dar şi doi martori, respectiv Ioan Păun, fostul consul al României la Shanghai, şi Cristina Popa, administratorul firmelor Conimpuls şi Vertcon, audierea celor doi martori fiind cerută de către judecători.

De asemenea, instanţa a admis depunerea unor înscrisuri de către avocaţi, printre care şi facturi cu bunurile cumpărate de soţii Năstase şi care ar proveni din China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor