Dosarul Zambaccian: Năstase a încercat sa îl recuze pe preşedintele completului de judecată

Fostul premier Adrian Năstase şi soţia acestuia, Dana, au înaintat luni, la instanţa supremă, o cerere de recuzare a judecătorului Ionuţ Matei, preşedintele completului care este responsabil de judecarea dosarului Zambaccian, însă aceasta a fost respinsă.
Adrian Năstase (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
03.12.2013

Fostul premier Adrian Năstase şi soţia acestuia, Dana, au înaintat luni, la instanţa supremă, o cerere de recuzare a judecătorului Ionuţ Matei, preşedintele completului care este responsabil de judecarea dosarului Zambaccian, însă aceasta a fost respinsă, potrivit Agerpres.

Judecătorul Ionuţ Matei a făcut parte din completul care l-a condamnat în 2012 pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare în dosarul Trofeul Calităţii, în care DNA l-a acuzat că a camuflat strângerea de fonduri pentru campania sa electorală prin iniţierea unui simpozion denumit "Trofeul calităţii în construcţii". Taxele de participare care au fost încasate în cadrul evenimentului, peste 1,6 milioane de euro, au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiaţii familiei Năstase, după care, la o firmă care a prestat diverse servicii în campania prezidenţială a acestuia.

Lucian Bolcaş, unul din avocaţii fostului premier, a citit în instanţă un pasaj din motivarea condamnării în dosarul Trofeul Calităţii, şi anume faptul că Năstase „este personificarea corupţiei din clasa politică”. Avocaţii lui Adrian Năstase îi reproşează judecătorului Ionuţ Matei vehemenţa cu care acesta a motivat sentinţa din dosarul Trofeul Calităţii.

Decizia dată în soluţionarea cererii de recuzare nu a fost însă pe placul fostului premier, întrucât judecătorul Ionuţ Matei se va ocupa în continuare de dosarul Zambaccian, al treilea dosar de corupţie întocmit de DNA pe numele său.

În viziunea lui Adrian Năstase dosarul Zambaccian este „una dintre ofrandele” făcute de Daniel Morar preşedintelui Traian Băsescu şi consideră „că cei 8 ani de zile de hărţuire politică şi judiciară însemană prea mult pentru cei 4 ani de guvernare” ai săi.

Adrian Năstase este acuzat de luare de mită şi şantaj, iar pe fond a fost deja condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Dacă pedeapsa va fi menţinută, fostul premier ar putea reveni în închisoare. În cadrul procesului, Năstase şi-a susţinut mereu nevinovăţia.

Dosarul Zambaccian

Dosarul Zambaccian, astfel cum a fost numit, este al treilea dosar de corupţie pentru care, în mai 2010, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată pe fostul premier Adrian Năstase.

Procurorii susţin că Adrian Năstase a primit mită în repetate rânduri sub formă de produse din China, care ar fi fost folosite la casele lui din Cornu şi Zambaccian. Conform acuzaţiilor, fostul premier ar fi primit mită în valoare totală de 630.000 de euro de la Irina Jianu pentru a o menţine în funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii. De asemenea, acesta ar fi primit şi foloase necuvenite de la fostul consul al României în China, Ioan Păun. Cu banii primiţi de la Irina Jianu, Adrian Năstase şi soţia sa, Dana Năstase, ar fi cumpărat bunuri din China, prin consulul Ioan Păun, căruia în schimbul acestei operaţiuni, i s-ar fi promis că va fi menţinut pe poziţia de consul.

Potrivit procurorilor, ulterior Năstase l-ar fi şantajat pe Ioan Păun pentru ca acesta să-şi schimbe declaraţia dată în faţa procurorilor DNA în faza de urmărire penală.

La data de 30 martie 2012 completul Curţii Supreme l-a condamnat pe Adrian Năstase la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind totodată achitat pentru infracţiunea de luare de mită.

Şi soţia acestuia, Dana Năstase, a fost condamnată şi ea la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru folosirea de acte vamale false, fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.

Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare.

Procurorii au atacat cu recurs decizia dată în martie 2012 de completul de trei judecători de la ÎCCJ în acest dosar, iar acum decizia finală aparţine completului de cinci judecători de la ÎCCJ.

Soţia lui Adrian Năstase le-a explicat magistraţilor că toate obiectele asiatice din imobilele lor sunt fie moştenite de la părinţii ei, care au lucrat în China, fie au fost achiziţionate personal de acolo.

În ceea ce îl priveşte pe denunţătorul Ioan Păun, Dana Năstase a precizat că sunt doar cunoştinţe, nu au o relaţie apropiată, şi a adăugat că, în timpul vizitei în China, fostul consul i-a relatat, în prezenţa Irinei Jianu şi a altei persoane, că pe lângă funcţia de ambasador el ar fi şi ofiţer sub acoperire.

Ioan Păun a respins aceste acuzaţii şi a explicat că acestea au rolul de a-l denigra, cum de altfel a şi fost ameninţat anterior că se va întâmpla.

Dacă magistraţii menţin pedeapsa dată în fond, Adrian Năstase, care a primit în primă instanţă trei ani de închisoare cu suspendare, s-ar putea reîntoarce în penitenciar, după ce a fost eliberat condiţionat în luna martie, în executarea pedepsei de doi ani de închisoare primite în dosarul Trofeul Calităţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor