„Sabotaj.” ONG-uri din RM: Deciziile toxice ale deputaţilor PSRM-Şor urmăresc destabilizarea securităţii macrofinanciare şi politice a ţării
alte articole
Organizaţiile societăţii civile de la Chişinău condamnă „degradarea fără precedent” a calităţii actului de guvernare ca urmare a nerespectării procedurilor legale de promovare a proiectelor de legi comise de către majoritatea parlamentară, formată din Partidul Socialiştilor din Moldova, Partidului Şor şi grupul Pentru Moldova.
Potrivit unei declaraţii a ONG-urilor, în cadrul şedinţelor Parlamentului din 3 şi 16 decembrie, încălcând flagrant procedurile legislative, aceste partide au adoptat o serie de legi care compromit lupta cu corupţia, subminează bugetul public, pun în pericol relaţia cu partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova.
Mai mult, Platforma Naţională a Societăţii Civile din cadrul Parteneriatului Estic a calificat acţiunile concertate şi deciziile toxice ale deputaţilor din cadrul majorităţii parlamentare PSRM, Partidul Şor şi grupul deputaţilor transfugi drept sabotaj instituţional care urmăreşte destabilizarea securităţii financiare, politice, economice şi sociale a R. Moldova, în mod irecuperabil pentru mai mulţi ani de acum înainte.
În baza unei analize juridice a amendamentelor privind abrogarea „legii miliardului”, privind revenirea la vârsta de pensionare de 57 ani pentru femei şi 62 ani pentru bărbaţi, aprobarea politicii fiscale şi a legii bugetului pentru 2021, modificarea legii privind controlul tutunului, modificarea cadrului de operare a Autorităţii Naţionale de Integritate cât şi modificările în domeniul farmaceutic, societatea civilă a solicitat deputaţilor să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la constituţionalitatea acestor acte, având în vedere încălcările şi erorile grave de procedură admise, legile fiind votate în grabă, fără consultări, majoritatea fără avizele favorabile ale instituţiilor de resort.
Totodată, au cerut „insistent” legislatorilor să respecte cu stricteţe legea, voinţa poporului şi să se abţină de la promovarea iniţiativelor care subminează statul de drept, independenţa instituţiilor publice, democraţia şi relaţiile externe ale ţării şi încurajează promovarea schemelor obscure în detrimentul intereselor şi obiectivelor naţionale.
De asemenea, au îndemnat Parlamentul R. Moldova să-şi exercite pe deplin funcţia de control parlamentar, să respecte principiile transparenţei decizionale, să nu accepte spre aprobare documente care nu au respectat procedurile legale de consultare cu publicul.