Dosarul retrocedărilor. Viorel Hrebenciuc rămâne după gratii, Ioan Adam scapă

Fostul deputat PSD, Victor Hrebenciuc, acuzat de corupţie în judecată în dosarul retrocedărilor, va rămâne în continuare în arest, în timp ce Ioan Adam va fi plasat în arest la domiciliu, a hotărât luni Curtea Supremă, decizie care nu este însă definitivă, aceasta putând fi atacată la aceeaşi instanţă.
Victor Hrebenciuc (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
26.01.2015

Fostul deputat PSD, Victor Hrebenciuc, acuzat de corupţie în dosarul retrocedărilor, va rămâne în continuare în arest, în timp ce Ioan Adam va fi plasat în arest la domiciliu, a hotărât luni Curtea Supremă, decizie care nu este însă definitivă, aceasta putând fi atacată la aceeaşi instanţă.

Dosarul se referă la retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Se crede că grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor.

Grupul infracţional ar fi fost constituit în aprilie 2013, de Viorel Hrebenciuc, împreună cu Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu, care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor.

Din 10 ianuarie este cercetat în dosar şi senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, în cazul căruia procurorii DNA Braşov au luat măsura controlului judiciar, până în 8 februarie, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Iniţial, procurorii i-au adus la cunoştinţă că este acuzat că ar fi stabilit să primească 2,5 milioane de euro, pentru intervenţii privind retrocedarea în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulaţi prin încheierea unui contract de asistenţă juridică.

Chiuariu ar fi discutat să intervină la funcţionari de la Comisia Judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacău, RNP Romsilva - Direcţia Silvică Bacău şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bacău, "cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".

În 15 ianuarie, procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiuariu, acuzându-l că i-a cerut trei milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obţine pentru acesta din urmă, prin traficarea influenţei asupra unor funcţionari din judeţul Bacău, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de pădure.

În dosarul retrocedării sunt urmăriţi penal şi senatorii Dan Şova şi Ilie Sârbu, directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, precum şi fiul lui Hrebenciuc, Andrei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor