Dosarul "Limuzina" în varianta de Braşov. Primarul Scripcaru trimis în judecată

Scripcaru este acuzat că şi-ar fi folosit influenţa pentru a-l determina pe directorul Regiei Autonome de Transport Braşov să cumpere mai multe autoturisme ce au fost folosite apoi exclusiv de primar. Scripcaru a mai cerut ca în cazul în care vin solicitări din partea Poliţiei Rutiere, să fie comunicat numele vreunui angajat care să fie sancţionat contravenţional în locul edilului.
Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)

Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe primarul Braşovului, George Scripcaru, sub control judiciar, într-un nou dosar, edilul fiind acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată, şi participaţie improprie la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul folos necuvenit.

Alături de Scripcaru, va fi deferit instanţei şi Radu Cristian, la data faptei director al Regia Autonomă de Transport (R.A.T.) Braşov, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, informează procurorii DNA.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei anticorupţie, în perioada 2007 – 2015, George Scripcaru, în calitate de primar, şi-a exercitat influenţa reală asupra directorului Regiei Autonome de Transport (R.A.T.) Braşov şi l-a determinat să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să achiziţioneze succesiv, pe parcursul celor nouă ani, patru autoturisme marca Skoda Superb ce au fost puse ulterior, în mod formal, la dispoziţia primăriei Braşov, semnându-se în acest sens mai multe contracte şi acte adiţionale.

Scopurile urmărite de edil - susţin procurorii - au fost obţinerea unor foloase necuvenite pentru sine, constând în folosinţa exclusivă a maşinilor respective, dar şi neplata costurilor pentru întreţinerea/utilizarea acestora (vinietă, asigurarea CASCO, RCA, ITP, revizii şi reparaţii).

DNA mai precizează că, pentru a ascunde faptul că autoturismele date în mod succesiv în folosinţa Primăriei Braşov sunt utilizate în interesul său personal, primarul Scripcaru a solicitat aceleiaşi persoane din conducerea R.A.T. Braşov că, în cazul în care pe adresa societăţii vor veni solicitări din partea Poliţiei Rutiere, să fie comunicat numele vreunui angajat care astfel să fie sancţionat contravenţional în locul edilului.

Ca urmare a acestui demers, la data de 12 martie 2009, a fost încheiat un proces verbal prin care o altă persoană a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 120 lei şi 2 puncte penalizare, menţionându-se că a depăşit viteza maxim admisă în localitate, în timp ce conducea unul din autoturismele respective. În realitate, autoturismul fusese condus de primar, rezultatul fiind obţinerea de foloase necuvenite pentru acesta, constând în faptul că nu figurează în evidenţele Poliţiei cu sancţiuni contravenţionale şi nu a plătit amenda respectivă.

Procurorii mai arată că, în acelaşi context, în perioada 2013-2015, în scopul facilitării utilizării de către primarul Scripcaru George a unuia dintre autoturisme, Radu Cristian, în calitate de director al Regiei Autonome de Transport (R.A.T.) Braşov, exercitându-şi defectuos atribuţiile de serviciu, a dispus întocmirea şi semnarea unei convenţii prin care s-a acordat folosinţa gratuită a maşinii în interesul personal al edilului şi ulterior a aprobat sumele de bani necesare pentru întreţinerea acesteia.

Prin acest demers, Radu Cristian a cauzat un prejudiciu de 88.164,14 lei pentru R.A.T. Braşov concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru inculpatul Scripcaru George constând în utilizarea autoturismului fără suportarea costurilor de întreţinere.

Consecinţa acestei conduite infracţionale a edilului a fost prejudicierea societăţii respective cu 630.665,33 lei, reprezentând contravaloarea autoturismelor achiziţionate şi cheltuielile suportate cu întreţinerea/utilizarea acestor autoturisme, sumă cu care Regia Autonomă de Transport Braşov RA s-a constituit parte civilă in procesul penal, arată procurorii anticorupţie.

În cauză, procurorii DNA au instituit măsura asiguratorie a popririi asupra conturilor bancare, ce aparţin celor doi inculpaţi. De asemenea, a mai fost instituită măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparţine lui Radu Cristian. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Braşov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne