Instanţa a decis: Procurorii DNA nu trebuie să refacă dosarul primăriţei din Craiova

Dosarul de corupţie al primăriţei din Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a fost retrimis la Tribunalul Bucureşti, nu la DNA aşa cum se stabilise iniţial în instanţă.
Andrei Pricopie
04.11.2016

alte articole

Olguţa Vasilescu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
04.11.2016

Dosarul în care primăriţa Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, este trimisă în judecată pentru luare de mită, folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, se întoarce la Tribunalul Bucureşti, nu la DNA, aşa cum fusese stabilit iniţial în instanţă.

Decizia luată vineri de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti - care au admis contestaţia formulată de procurorii anticorupţie împotriva soluţiei date iniţial de Tribunalul Bucureşti - este una definitivă.

"Telenovele continuă, o luăm de la capăt. Asta e, aşa e la noi! Eu mi-aş fi dorit ca toată farsa asta judiciară să se încheie mai repede. Se rediscută de la capăt tot procesul. Tribunalul va constata din nou aceleaşi lucruri. Azi nu am câştigat nimic şi nu am pierdut nimic, în afară de timp. Încălcarea dreptului meu la apărare e evidentă, mă voi adresa CEDO", a declarat primăriţa Craiovei, în cadrul unei emisiuni TV, potrivit b1.ro.

Pe 6 octombrie, Tribunalul Bucureşti a anulat o serie de probe din dosarul în care este vizată primăriţa Craiovei şi a decis să-l retrimită la DNA pentru a fi refăcut de procurori.

Acum, în urma deciziei Curţii de Apel Bucureşti, se ia de la capăt procedura din camera preliminară unde se va rejudeca legalitatea administrării probelor din dosar.

Dosarul Olguţei Vasilescu, în viziunea DNA

"În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Vasilescu Lia Olguţa, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic.

În cadrul "donaţiilor" respective, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitării influenţei sale politice, suma de 25.000 euro pentru plata concertului susţinut de un artist străin, bani pe care i-a remis cash (plus încă 25.000 euro, a căror provenienţă nu a fost stabilită), în preziua concertului din 14.05.2012, unei persoane organizator evenimente. Aceasta din urmă a achitat suma totală de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei.

În acelaşi context şi în aceeaşi calitate, inculpata şi-a folosit influenţa în scopul obţinerii de la un alt om de afaceri a unor materiale electorale conţinând imaginea candidatului Lia Olguţa Vasilescu şi sloganuri de campanie electorală, în valoare de 44.241,96 euro.

Materialele respective, utilizate de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în campania electorală, au fost realizate de o firmă în baza unui contract fictiv încheiat cu societatea omului de afaceri, documentul având ca obiect imprimarea de materiale promoţionale. Foloasele necuvenite au fost folosite de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în scopul menţionat mai sus, cunoscând că acestea provin din săvârşirea unor infracţiuni.

Într-un context diferit, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru şi printr-o asociaţie non profit, cu titlu de mită, suma totală de 568.291,37 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în considerarea atribuţiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăţi în buna desfăşurare a contractelor, în efectuarea plăţilor şi în recepţionarea lucrărilor.

Referitor la banii pretinşi şi primiţi de primarul municipiului Craiova, cu ajutorul celorlalţi doi inculpaţi, din probele administrate a rezultat că inculpata Popescu Elena Daniela, preşedinte al asociaţiei, în cunoştinţă de cauză, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunoştea provenienţa şi modul real de obţinere a sumelor de bani intrate în contul asociaţiei cu titlu de sponsorizări, a acceptat încheierea a patru contracte de sponsorizare.

Ulterior, în luna iunie 2014, inculpata Popescu Elena Daniela a dispus transferul sumei de 316.471 lei din contul asociaţiei în contul unei societăţi comerciale, în scopul disimulării adevăratei naturi a provenienţei acesteia, cunoscând că provine din săvârşirea infracţiunii de luare de mită."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor