Dosarul Laundromat în desfăşurare: Deputat al Platformei DA a făcut un demers către Federaţia Rusă
alte articole
Deputata Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr (PPPDA), Inga Grigoriu, preşedinta Comisiei Laundromat, a făcut vineri 8 ianuarie, un demers către două instituţii de stat din Federaţia Rusă pentru a afla dacă există vreo reticenţă privind colaborarea pe marginea investigaţiei pe subiectul Laundromat, cunoscut şi ca „spălătoria rusească”, prin intermediul căreia prin băncile din Republica Moldova s-au spălat peste 20 de miliarde de USD.
Pe lângă detaliile noi, necunoscute, şi unele date cu caracter personal, sume de bani, nume de companii beneficiare care încă nu pot fi dezvăluite, în cea mai mare parte în cadrul audierilor de tip închis cu reprezentanţii SPCSB (Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor), Comisia a ascultat informaţii cunoscute publicului, a menţionat Grigoriu.
Totodată, a punctat parlamentara de la Chişinău, demersul către instituţiile din Rusia este motivat prin faptul că reprezentanţii Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării de Bani au afirmat că s-au făcut nenumărate adresări către Federaţia Rusă (şi către alte jurisdicţii străine, unde ajungeau banii spălaţi prin intermediul instituţiilor financiar-bancare din R. Moldova), dar responsabilii de acolo nu doreau să colaboreze, cel puţin la acea etapă (curios este că nici celelalte jurisdicţii străine nu s-au grăbit să recunoască caracterul ilicit al acestor surse financiare).
Grigoriu presupune că Procuratura Generală din Republica Moldova are intenţia să claseze dosarele, invocând lipsa infracţiunii predicat, la argumentarea căreia serveşte şi „creaţia ştiinţifică a câtorva profesori de la USM, inclusiv şi a unor persoane de la noi care se bucură de o anumită notorietate”, se arată într-un comunicat de presă al Platformei DA.
În context, deputata a ţinut să puncteze că este vorba despre circa 400 mlrd de dolari SUA „spălaţi” şi distribuiţi în străinătate, dar şi retraşi chash.
Precizăm că, Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanţelor care au dus la "spălătoria rusească” a banilor murdari în proporţii deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor şi instituţiilor financiar-bancare din Republica Moldova, a fost constituită de către Parlamentul de la Chişinău la 27 noiembrie 2020, iniţiativa legislativă aparţinând unui grup de deputaţi ai Fracţiunii Platforma DA.