SUA trimite ambasadorul la ONU într-o vizită de trei zile în Taiwan

.
. (China Photos/Getty Image)

Ambasadorul SUA la Organizaţia Naţiunilor Unite, Kelly Craft, va vizita Taiwanul timp de trei zile săptămâna viitoare. Craft este al treilea înalt oficial american care va vizita insula în mai puţin de şase luni.

Misiunea Statelor Unite la ONU afirmă, într-o declaraţie publicată pe 7 ianuarie, că diplomatul american va vizita capitala Taiwanului, Taipei, din 13 ianuarie până pe 15 ianuarie, pentru „întâlniri cu omologi de rang înalt din Taiwan şi membri ai comunităţii diplomatice”.

„În timpul călătoriei sale, ambasadorul va consolida sprijinul puternic şi continuu al guvernului SUA pentru spaţiul internaţional al Taiwanului, în conformitate cu politica SUA privitoare la o singură China, care este ghidată de Legea privind relaţiile din Taiwan, cele trei comunicate comune SUA-RPC şi cele Şase Asigurări transmise Taiwanului”, potrivit declaraţiei.

Washingtonul şi-a încheiat relaţiile diplomatice cu Taipei în favoarea Beijingului în 1979, dar a menţinut o relaţie solidă cu insula pe baza Legii privind relaţiile cu Taiwan (TRA), care a fost semnată de către fostul preşedinte Jimmy Carter în aprilie 1979.

TRA autorizează Statele Unite să furnizeze insulei echipamente militare pentru autoapărare şi să înfiinţeze o corporaţie nonprofit numită Institutul American din Taiwan, care funcţionează cu statut de ambasadă de facto a SUA pe insulă.

Autoapărarea Taiwanului încearcă să răspundă agresiunii regimului comunist chinez, care consideră insula autoguvernată ca fiind teritoriul său şi care a ameninţat că va aduce Taiwanul sub controlul Partidului, inclusiv prin acţiuni militare.

În 1982, fostul preşedinte Ronald Reagan a emis, de asemenea, "şase asigurări" de securitate către Taiwan, inclusiv că Statele Unite se angajează să nu stabilească o dată pentru încetarea vânzărilor de arme către insulă şi că nu va consulta Beijingul cu privire la vânzările de arme şi nu va revizui TRA.

Misiunea SUA a declarat, de asemenea, că diplomatul american care va vizita insula va face remarci în 14 ianuarie la Institutul Diplomaţiei şi Afacerilor Internaţionale, care este o agenţie condusă de Ministerul Afacerilor Externe din Taiwan.

Comentariile sale se vor concentra pe „contribuţiile impresionante ale Taiwanului la comunitatea globală şi importanţa participării semnificative şi extinse a Taiwanului la organizaţiile internaţionale”, potrivit declaraţiei.

Călătoria lui Craft în Taiwan a fost anunţată pentru prima dată de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, într-o declaraţie din 6 ianuarie.

În noiembrie anul trecut, administraţia Trump a aprobat vânzarea unui pachet de drone avansate de 600 milioane USD Taiwanului.

Armele americane sunt vitale pentru independenţa Taiwanului, provocată de escaladarea tensiunilor generate de China comunistă.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale din Taiwan, avioanele chineze au încălcat spaţiul aerian al Taiwanului de aproximativ 380 de ori în 2020 şi au continuat să efectueze astfel de incursiuni de cel puţin 6 ori în 2021.

China spumegă

Joi, Tan Kefei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale al Chinei, a dat o declaraţie prin care cerea Statelor Unite „să oprească toate schimburile oficiale şi contactele militare cu Taiwanul”.

Partidul Comunist Chinez s-a opus, de asemenea, guvernelor şi organizaţiilor internaţionale care au încercat de-a lungul vremii să stabilească legături cu insula.

Una dintre cele mai dramatice evoluţii a avut loc în 2020, când Beijingul a împiedicat Taiwanul să participe la o conferinţă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în ciuda succesului enorm al insulei în limitarea răspândirii virusului Wuhan.

În 7 ianuarie, Taiwanul a înregistrat un total de 822 de cazuri COVID-19, cu şapte decese, la o populaţie de aproximativ 24 de milioane de locuitori.

Anul trecut, doi înalt oficiali americani au vizitat Taiwanul: secretarul pentru sănătate şi servicii umane Alex Azar şi subsecretarul de stat Keith Krach.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe