Mărieş vrea să-i scoată din joc pe procurorii militari. Cere o Direcţie pentru investigarea crimelor comunismului

Nu se poate să lăsăm să treacă peste noi anii ca naţie, cu dosarele crimelor comunismului ţinute în sertar, consideră Teodor Mărieş, în opinia căruia le datorăm eroilor noştri un departament care să clarifice ultimii 70 de ani de istorie mutilată de comunişti şi de urmaşii acestora.
Loredana Diacu
23.09.2016

alte articole

Teodor Mărieş (Epoch Times)
Loredana Diacu
23.09.2016
Se încarcă player-ul...

Asociaţia "21 Decembrie 1989" a solicitat, miercuri, adoptarea neîntârziată a unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru constituirea în cadrul Ministerului Public a unei Direcţii pentru investigarea crimelor comunismului şi a infracţiunilor contra umanităţii (DICCIU). Potrivit preşedintelui Asociaţiei, Teodor Mărieş, acest nou departament ar trebui să se ocupe de tot ceea ce a însemnat crimă a comuniştilor şi a urmaşilor lor în ultimii 70 de ani.

Într-un amplu interviu acordat joi redacţiei Epoch Times, Teodor Mărieş a arătat că demersul înfiinţării unei astfel de Direcţii este imperios necesar în condiţiile în care de-a lungul a aproape trei decenii, procurorii militari au tergiversate dosarele Revoluţiei şi ale Mineriadei, iar crimele comunismului sunt în continuare nejudecate.

"La secţia Parchetelor Militare şi, chiar şi mai sus, la nivelul de sus al Parchetului General, nu există intenţia de a se soluţiona aceste dosare (dosarele Revoluţiei şi Mineriadei n.r.), deşi fac promisiuni. (...). Ieri, am înţeles că după ieşirea nostra de la dl preşedinte au dat şi termene, în 6 luni fac dosarul Mineriadei, într-un an termină dosarul Revoluţiei, dar ei au de un an dosarul Mineriadei şi nu au făcut nimic în el.”, a declarat Mărieş, adăugând că cei din Parchetele militare, prin deciziile de neîncepere a urmăririi penale date, au beneficiat, pe moartea eroilor din Decembrie, de grade, funcţii şi de pensii mari.

"CEDO vine prin multiple decizii şi ne spune foarte clar că trebuie ca în aceste dosare să lucreze oameni, procurori, care au avut şi nu au niciun fel de subordonare, nici ierarhică, nici militară, cu instituţiile implicate în eveniment. Or, noi ştim că toţi aceşti procurori sunt procurori militari. Ei îşi iau grade de la şefii ierarhic superiori din Ministerul Apărării, mulţi dintre ei au lucrat ani de zile în cadrul Ministerului Apărării, recte dl Cosneanu – şef interimar al Secţiei Parchetelor Militare, care a lucrat 10 ani la MApN", a mai explicat Mărieş.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei 21 Decembrie 1989, în condiţiile în care "CEDO vine şi ne spune clar că trebuie să fie deasupra oricărei bănuieli orice procuror care lucrează şi instrumentează practic aceste dosare, şi să nu aibă legătură nici de subordonare şi nici ierarhic militară cu cei care în decembrie 89 au acţionat în stradă împotriva Revoluţiei", a rezultat clar necesitatea unei Direcţii noi care să se ocupe de dosare, secţie ce ar urma sa fie condusă de un procuror civil.

În Polonia este un asemenea tip de organizaţie, la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului, în care lucrează 100 de procurori. Noi am spus 25 de procurori, nu trebuie alocaţi bani din altă parte pentru a lua procurori din secţie, probabil din secţiile civile şi militare. Forma de organizare ar fi ca şeful acestei Direcţii să fie civil şi adjunctul militar, tocmai pentru a putea să meargă mână la mână pentru a soluţiona dosarul.", a precizat Teodor Mărieş.

Mărieş a mai subliniat că această direcţie nu se va rezuma la instrumentare dosarelor Revoluţiei şi Mineriadei, ci ar trebui să se ocupe de tot ceea ce a însemnat crimă a comunismului în ultimii 70 de ani.

“Acest department trebuie să clarifice istoria României timp de 70 de ani. Dacă pentru crimele săvârşite în România timp de 70 de ani de acest regim criminal comunist şi continuatorii lui, căci unii dintre ei sunt continuatorii lui, din moment ce aceste dosare nu sunt finalizate, dacă nu merită românii, eroii noştri un asemenea department, de ce mai discutăm de DNA şi DIICOT? Pe primul plan cred că este viaţa. Istoria nu va consemna hoţia, istoria va consemna actele de eroism şi lupta dusă de poporul român împotriva regimului comunist în perioada 45- 89, revoluţia ca desprindere de la un regim totalitar la democraţie şi cele 6 luni ce au urmat, în care s-au comis crime contra umanităţii!", a precizat Mărieş.

În opinia lui Mărieş, toate "structurile de forţă" se vor opune proiectului său, însă guvernanţii şi politicienii vor trebui să înţeleagă ce înseamnă istoria României şi să-şi facă datoria faţă de acest popor.

“Am plecat de la Cotroceni cu promisiunea că ne va acorda sprijin. Sper să înţeleagă dna ministru importanţa unei legi care cuprinde nu un moment de istorie, ci 70 de ani de istorie a României, şi sper să înţeleagă şi politicienii acest lucru, şi să înţeleagă şi premierul Cioloş acest lucru. Nu se poate să lăsăm să treacă peste noi anii ca naţie, cu dosarele acestea ţinute în sertar!

Anticipez că toate structurile de forţă cu criminalii din ele se vor opune. (…) Presiunile vor fi imense. Dacă dna ministru înţelege ce înseamnă istoria României şi vrea să rămână în istorie…(…), să dea ordonanţă, nu cred că îşi poate permite un Parlament, mai ale în perioada electorală să nu o voteze. E vorba de a clarifica istoria pe care copiii, nepoţii, trebuie să o înveţe! O clarificăm, sau nu o clarificăm?”, a declarat Mărieş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor