Dosarul Burnei. Implanturi cu oase de vită fierte şi filtre de tanc
alte articole
Pus sub arest la domiciliu după ce la spitalul unde lucrează au fost descoperite plicuri cu bani şi oase de copil la congelator, medicul Gheorghe Burnei ar fi mascat mita cerută de la părinţi în contracte de donaţii iar pe unii copii i-ar fi operat pentru afecţiuni inexistente în realitate, în tip ce el şi familia au primit inclusiv deplasări în străinătate de la firma care îi furniza proteze neomologate, se arată în referatul de arestare, relatează Mediafax.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti care au cerut arestarea medicului Gheorghe Burnei mai arată în referat că în biroul doctorului de la spitalul Marie Curie au fost găsite, sâmbătă, şi ridicate sumele de 13.343 de lei, 5015 euro şi 750 de dolari, bani ce ar fi fost primiţi de la părinţii copiilor operaţi, drept mită. Nu doar plicurile l-ar incrimina pe ortoped, ci şi numeroase declaraţii de martori, înregistrări ambientale dar şi înscrisuri care ar proba infracţiunile în cazul medicului.
De asemenea, oamenii legii vorbesc despre experimente făcute pe copii, cât şi despre faptul că micuţii pacienţi erau întorşi de la operaţii pentru a crea presiune astfel încât, sensibilizaţi, părinţii să plătească.
Procurorii mai susţin că Burnei îi convingea pe părinţi de dificultatea obţinerii protezelor şi le impunea să le cumpere, pe cheltuiala lor, de la o firmă apropiată lui, "ameninţându-i că nu le va opera copilul dacă nu se conformează", deşi dispozitivele pe care părinţii dădeau bani grei ar fi putut fi obţinute gratuit de spital. Astfel, susţine Parchetul, Gheorghe Burnei ar fi obţinut beneficii de la patronul respectivei firme.
Mai mult, doctorul a recurs şi la proteze şi dispozitive medicale confecţionate artizanal pentru el la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică şi Tehnica Măsurării, instituţie care nu are niciun contract cu Spitalul Marie Curie. Respectivele dispozitive nu sunt omologate şi nici adecvate uzului medical, inculpatul efectuând experimente pe copii, arată procurorii.
În categoria experimentelor pe copii sunt incluse şi intervenţiile chirurgicale efectuate cu oase de vită fierte sau cu filtre de tanc sau cu BVC", explică parchetul.
"Numeroase operaţii nu sunt adecvate problemelor medicale pe care le au copiii. Mai mult, pentru unii copii inculpatul inventează probleme de sănătate inexistente. Inculpatul efectuează de multe ori intervenţii chirurgicale cu mult disproporţionate în raport cu problema reală. Efectuează intervenţii chirurgicale şi acolo unde acestea nu se impun în raport cu situaţia sau cu vârsta copilului, implantează sisteme şi proteze care nu sunt necesare sau le implantează greşit. În cazul altor copii ai căror părinţi nu realizează că, de fapt, copilul a fost supus unui experiment eşuat, inculpatul continuă să îi opereze sub pretextul că le remediază operaţiile, dar în realitate continuă experimentele. Cu toate că procedează în această manieră, inculpatul nu are scrupule să primească sume de bani cu titlu de mită de la părinţii copiilor operaţi", mai susţin procurorii.