Dosarul "Bechtel" a fost clasat. România a plătit 1,4 miliarde de euro pentru 52 de kilometri de autostradă
alte articole
UPDATE. Dosarul clasat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 nu este singurul de acest gen care vizează contractul dintre Guvernul României şi compania americană Bechtel. DNA are în instrumentare două astfel de dosare penale, a precizat Biroul de Presă al instituţiei la solicitarea Mediafax.
"Există două dosare penale aflate în curs de instrumentare, având ca obiect contractul de realizare a autostrăzii Braşov-Cluj-Borş. Un dosar care are ca obiect negocierea, aprobarea şi semnarea contractului de proiectare, construire şi finanţare a autostrăzii Braşov-Cluj-Borş, în cursul anului 2003. Se efectuează cercetări penale pentru suspiciunea săvârşirii unor infracţiuni de abuz în serviciu sub formă calificată.
Un alt dosar care are ca obiect modificările succesive la contractul iniţial, adoptate în perioada 2003-2013. Se efectuează cercetări penale pentru suspiciunea săvârşirii unor infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul", a declarat purtărorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.
* * *
După ani de anchetă, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 au decis să claseze dosarul deschis în urma dispariţiei controversatului contract semnat de Guvernul României cu compania americană Bechtel. Dosarul a fost deschis în urma unei sesizări depuse în urmă cu trei ani de Dan Şova, informează Digi24.
Fostul ministru al Marilor Proiecte a depus iniţial o sesizare la DNA pentru abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu şi distrugere pentru dispariţia contractului original. Instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi a declinat plângerea pe motiv că nu are competenţa legală pentru a verifica faptele semnalate.
În final, dosarul a ajuns pe masa Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, care acum a decis clasarea sa pe motiv că indiferent dacă ar fi găsit vreun vinovat, faptele sunt deja prescrise.
Amintim că proiectul pentru construirea autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003, iar construcţia sa a început în 2004, pe baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat de Guvernul Adrian Năstase cu compania americană Bechtel. Termenul final al lucrării era anul 2012.
Contractul iniţial a fost schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor, iar în 2013 acesta a fost reziliat, urmând ca statul român să plătească companiei americane 37,2 milioane de euro şi datorii de 50 de milioane de euro. După rezilierea contractului, s-a cerut public, în repetate rânduri, desecretizarea lui. Contractul nu a putut fi însă desecretizat căci.... originalul pur şi simplu a dispărut.
În calitate de ministru al Marilor Proiecte, Dan Şova a pretins că, atunci când a solicitat contractul de la Ministerul Transporturilor, s-a constatat că acesta dispăruse.
"Eu nu l-am căutat niciodată, pentru că acest contract este la Ministerul Transporturilor. Eu am cerut să mi se dea contractul, şi Ministerul Transporturilor nu l-a găsit. Ca atare s-au declanşat procedurile, inclusiv de natură penală", a declarat atunci Dan Şova.
Ulterior, Dan Şova s-a trezit cu o plângere penală pe numele său, depusă de fostul ministru Anca Boagiu, care l-a acuzat că el este, de fapt, cel care a ascuns contractul original Bechtel, tocmai pentru că a fost semnat de Adrian Năstase, în anul 2003, şi dorea să îl protejeze pe "mentorul" său.
Trebuie remarcat faptul că, la negocierile pentru rezilierea contractului Bechtel, asistenţa juridică a fost asigurată de două firme. De partea statului român s-a aflat casa de avocatură Raţiu & Raţiu, condusă de un fost partener de afaceri al lui Dan Şova, în timp ce interesele americanilor au fost reprezentate de altă o companie, "Nestor, Nestor, Diculescu, Kingston & Petrescu", din al cărei acţionariat face parte şi Ana Diculescu Şova, mama vitregă a aceluiaşi Dan Şova.