ONG-urile somează Parlamentul: Nu distrugeţi Agenţia Naţională de Integritate

Freedom House România, Expert Forum şi Grupul pentru Dialog Social au făcut marţi un apel către partidele politice şi structurile asociative ale administraţiei publice locale să nu nominalizeze, iar Parlamentul României să nu numească, persoane cu grave probleme de integritate în Consiliul Naţional de Integritate (CNI).
Parlamentul român (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
26.11.2014

Partidele politice şi structurile asociative ale administraţiei publice locale să nu nominalizeze, iar Parlamentul României să nu numească persoane cu grave probleme de integritate în Consiliul Naţional de Integritate (CNI), au solicitat marţi, în cadrul unui comunicat de presă, Freedom House România, Expert Forum şi Grupul pentru Dialog Social.

"Atragem atenţia asupra importanţei CNI, o entitate vitală, care asigură autonomia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Nominalizarea unor persoane investigate de către DNA, alte structuri de parchet sau ANI în cadrul CNI periclitează funcţionarea eficientă a ANI, monitorizată de Comisia Europeană prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV)", au avertizat organizaţiile semnatare ale comunicatului.

ONG-urile consideră că un astfel de demers reprezintă un semnal negativ pe care România îl va da în ceea ce priveşte consolidarea statului de drept şi a luptei împotriva corupţiei, mai ales că situaţia Consiliului Naţional de Integritate se află pe agenda următoarei vizite de evaluare MCV, care va avea loc în decembrie 2014.

"În aceste condiţii, noi, semnatarii, facem apel la Parlamentul României să ţină cont de următoarele două criterii atunci când numeşte membrii CNI - să nu facă obiectul unor investigaţii penale şi să nu fie sub investigaţie ANI."

De unde porneşte îngrijorarea ONG-urilor

Printre cei nominalizaţi pentru a face parte din CNI, organism care supervizează ANI, se află patru persoane cu probleme de integritate - din partea PSD este propus Constantin Buchet, Asociaţia Municipiilor din România l-a propus pe primarul Sectorului 3- Robert Negoiţă, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene l-a propus pe Vasile Silvian Ciupercă, iar ca membru supleant pe Adrian Ţuţuianu.

Preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, este acuzat de procurorii anticorupţie că ar fi favorizat o firmă din Timişoara căreia i-a fost concesionat, în mod fraudulos, un teren agricol de aproximativ 495 de hectare, prejudiciind astfel bugetul instituţiei cu aproape 200.000 de lei pentru fiecare dintre cei 35 de ani ai duratei contractului.

Totodată, potrivit hotnews, Ciupercă este cercetat de DNA pentru intervenţii la şeful Agenţiei Finanţelor Publice Ialomiţa pentru rezolvarea problemei falimentului fabricii din Ţăndărei - SC Ultex SA , precum şi la ANAF- nivel central pentru menţinerea în funcţie a directorului Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP).

Preşedintele CJ Dâmboviţa Adrian Ţutuianu era cercetat în luna martie de DNA pentru trafic de influenţă în legătură cu campania electorală pentru alegerile locale din 2012. Informaţia este cuprinsă în dosarul senatorului PSD Ion Stan. Procurorii DNA arată că au disjuns cercetările faţă de Adrian Ţutuianu în urma unui denunţ făcut de omul de afaceri Nicuşor Sorin Dima, cel care l-a denunţat şi pe Ion Stan.

Primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, este anchetat de ANI, fiind acuzat de un posibil conflict de interese descoperit de Centrul de Investigaţii Media. Inspectorilor de Integritate li s-a cerut să verifice modul în care o firmă aparţinând familiei sale, Pro Confort Windows, a ajuns să lucreze într-un proiect de reabilitare termică a unui bloc din Capitală, lucrare finanţată de Primăria Sectorului 3.

Constantin Buchet, fost PRM-ist de frunte, a fost remarcat, conform Evz.ro, în postura de membru al CNSAS. Buchet se află pe lista beneficiarilor vilelor ANL din cartierul Henry Coandă iar surse politice susţin că acesta ar fi puternic susţinut de Liviu Dragnea şi de Codrin Ştefănescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor