Doriţi un aligator ca animal de companie? În Florida este posibil
alte articole

Se ştie că Florida are acea notă exotică şi deosebită care o face atât de fermecătoare şi autentică. Aceasta nu se regăseşte doar în clima şi cetăţenii săi, ci şi în animalele de companie, care deseori sunt mult mai ciudate decât ne-am putea imagina. Nu există doar câini şi pisici, care sunt cele mai comune, ci şi şerpi, hamsteri, păsări, purceluşi şi orice fel de animale.
Cu toate acestea, v-aţi trezit vreodată cu gândul: "Astăzi este ziua în care adopt un aligator!" Poate părea o nebunie, deoarece în toate părţile, chiar şi în Florida, mulţi oameni se feresc de aceste animale din cauza pericolului pe care îl prezintă.
Surpriza este că, în acest stat unic, este într-adevăr posibil să ţii un aligator ca animal de companie. Comisia pentru conservarea peştilor şi a vieţii sălbatice (FWC, sigla în engleză) se ocupă de reglementarea şi eliberarea de permise pentru deţinerea animalelor de companie, cum ar fi mamifere, păsări, reptile şi amfibieni. Pentru câini sau pisici nu este necesar niciun permis. Cu toate acestea, cele care sunt considerate periculoase şi care ar putea chiar să vadă persoanele ca pe un “snack” gustos necesită permise speciale.
Dar care este procedura pentru a ţine un aligator ca animal de companie?
Există trei clasificări pentru a determina cât de ameninţător poate fi tovarăşul dorit, conform celor relatate de Miami Diario.
- Faună sălbatică de clasa a III-a: vulpi, sconcşi, ratoni, oposumi, maimuţe zebră sau maimuţe păianjen. Necesită un permis personal pentru animale de companie (PPNC), durează doi ani şi nu se plăteşte pentru a-l obţine.
- Animale sălbatice din clasa a II-a: aligator, coiot, maimuţă urlătoare, râs, struţ, antilopă, lup sau girafă. Permisul personal pentru animale de companie (PPL) pentru aceste animale are o durată de un an şi costă 140 de dolari pe an. În plus, unele dintre aceste animale au nevoie de condiţii de viaţă adecvate, cum ar fi cuşti şi terenuri cultivate.
- Animale sălbatice de clasa I: Nu sunt permise oamenilor obişnuiţi, deoarece sunt considerate de mare risc: ghepardul, leul, babuinul, ursul, elefantul, caimanul negru, hiena, bivolul, dragonul de Komodo, printre altele. Doar grădinile zoologice pot solicita acest permis.
„Este de preferat ca aligatorul să vă însoţească de la o vârstă fragedă, pentru ca acesta să vă recunoască”, recomandă autoritatea americană.
Animalul adoptat trebuie să fi fost crescut în captivitate, iar originea sa trebuie să fie legală. Aşa că ideea de a-l pescui dintr-un canal în timpul plimbării de dimineaţă şi de a-l lua acasă nu funcţionează nici măcar în Florida.
Iar dacă cuiva îi vine ideea strălucită de a lua aligatorul la o plimbare în parc sau poate la un grătar de duminică în familie, atunci este nevoie de un permis de expunere. Acum, da, dacă aligatorul tot a fost adoptat mult noroc şi, mai presus de toate, multă atenţie!