Asediul Universităţii Politehnice din Hong Kong se apropie de sfârşit, 100 de studenţi rămaşi baricadaţi

Incendii la Universitatea Politehnică din Hong Kong, asediată de forţele de poliţie luni, 18 noiembrie 2019 (YE AUNG THU/AFP via Getty Images)
Andrei Popescu
22.11.2019

În campusul din ce în ce mai gol şi devastat al Universităţii Politehnice din Hong Kong au rămas baricadaţi o mână de studenţi, în urma unui asediu al poliţiei care a ţinut aproape cinci zile.

Universitatea Politehnică din Hong Kong este ultimul campus încă ocupat după o săptămână în care centrul financiar din sud-estul Asiei a cunoscut cele mai intense ciocniri între protestatari şi poliţie din războiul urban pe care locuitorii oraşului îl duc împotriva regimului comunist de la Hong Kong.

Timp de mai mult de o săptămână şi jumătate, sute de protestatari au fortificat campusul din Peninsula Kowloon al Universităţii Politehnice şi au dus lupte dure de stradă cu poliţia anti-revoltă.

Însă acum numărul protestatarilor a scăzut la mai puţin de 100, deşi numărul iniţial era estimat la 33 de mii de studenţi care manifestau în campus.

Hong Kong a avut un scurt răgaz după luni de manifestaţii adesea violente, cu un calm relativ în oraş în ultimele două zile şi nopţi înaintea alegerilor programate duminică.

Guvernul susţine că monitorizează situaţia pentru a vedea dacă alegerile pot fi organizate în siguranţă.

Poliţia a declarat că s-a angajat la o soluţie paşnică şi la o „abordare flexibilă” pentru a pune capăt asediului universităţii, care a fost marcat de violenţe extreme din partea poliţiei şi a generat apeluri dure la calm din partea comunităţii internaţionale.

Poliţia a cerut studenţilor rămaşi să se disperseze ordonat, promiţând că li se va garanta un tratament corect, fără să specifice însă dacă acest lucru presupune arestare.

Unii protestatari asediaţi în campus s-au predat în timp ce alţii au fost reţinuţi în timpul încercărilor de evadare care au inclus coborârea de pe o pasarelă pentru a fi luaţi cu motocicletele sau tentative de scăpare prin sistemul de canalizare. Peste 1.000 de persoane au fost arestate de poliţie în timpul asediului.

Unii protestatari au declarat pentru Reuters că s-au baricadat în campus pentru a scăpa de brutalitatea poliţiei, care reprimă din ce în ce mai violent protestatarii în ultimele două luni.

În ultimele două săptămâni, protestatarii au incendiat clădiri, o pasarelă, staţii de transport în comun şi cabine de taxare la intrarea în tunelul Cross Harbour care leagă insula Hong Kong de Kowloon.

Protestele din Hong Kong au fost generate de încercarea regimului comunist de la Beijing de a introduce legislaţie care să permită extrădarea suspecţilor din oraş în China, pentru a fi deferiţi tribunalelor chineze controlate de Partidul Comunist. Măsura este considerată o tentativă de a scurtcircuita sistemul de justiţie din Hong Kong moştenit de la britanici, pe care China s-a angajat să-l menţină sub principiul "o ţară, două sisteme".

Deşi guvernatorul oraşului a anunţat că retrage iniţiativa legislativă după luni de tulburări, protestele au degenerat într-un adevărat război urban împotriva Partidului Comunist. Protestatarii cer acum anchetarea abuzurilor poliţiei, vot universal şi eliberarea arestaţilor, printre altele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor