Dom' profesor Voiculescu, specializat în afaceri cu institute ale statului român
alte articole
ICA este doar unul dintre institutele de care Dan Voiculescu s-a servit pentru a-şi clădi imperiul media. Sediul despre care vedetele Antenei 3 afirmă că "este confiscat abuziv" a ajuns în posesia mogulului în urma unei "afaceri" controversate cu un alt institut, respectiv Institutul de Aviaţie (INAV).
Potrivit Digi24, tranzacţia prin care sediul Antenelor a intrat din posesia INAV în cea a lui Voiculescu a fost la un preţ mult subevaluat, în urma unui contract care ridică mari semne de întrebare. Acuzaţia vine chiar de la cel care a semnat actul de vânzare-cumpărare.
Locul din care emit astăzi televiziunile fondate de Dan Voiculescu a fost iniţial sediul Sovrom Transport Auto, o companie mixtă româno-sovietică înfiinţată în 1945, care avea ca scop exploatarea în comun a resurselor de transport ale Statului Român, pentru plata datoriei de război a României către Uniunea Sovietică.
După cinci ani, clădirea în care se reparau maşini a fost preluată de Institutul de Mecanica Fluidelor şi Cercetări Aerospaţiale. Birourile au fost dedicate cercetării în aeronautică, în timp ce în hale se reparau părţi din aeronave.
După 1990, Institutul de Mecanica Fluidelor şi Cercetări Aerospaţiale a devenit INAV - Institutul de Aviaţie, activitatea acestuia fiind coordonată de Romaero. În 1991, INAV s-a desprins de Romaero. Cercetătorii au fost mutaţi într-a altă clădire, de pe strada Ficusului, de asemenea proprietate a INAV, iar imobilul de pe Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27 unde funcţionează astăzi Antenele a fost închiriat către 'celebrul' offshore cipriot Crescent Commercial & Maritime Cyprus Ltd, controlat de Voiculescu. Crescent îşi are rădăcinile în colaborarea lui Dan Voiculescu cu Securitatea, compania fiind principalul colaborator al ICE Dunărea, firma prin care fostul regim îşi desfăşura toate operaţiunile de export.
Cu trei ani înainte de expirarea contractului de încheiere dintre Romaero şi Crescent, firma din Cipru îi cere proprietarului ca o altă societate să preia contractul de închiriere. Noul titular de contract devine Corporaţia pentru Cultură şi Artă Intact.
După cesionarea contractului, Romaero încheie un contract de leasing imobiliar pe patru ani, în valoare de 1.028.000 de dolari, cu firma Intact, permiţând astfel corporaţiei să cumpere imobilul de aproape 2.000 de metri pătraţi şi terenul aferent, în suprafaţă de 4.184 de metri pătraţi, achitând valoarea contractului în 36 de rate lunare egale, de 28.500 de dolari. Contractul a fost încheiat cu acordul Fondului Proprietăţii de Stat.
În iunie 2002, după achitarea celor 36 de rate, Corporaţia devine proprietarul de fapt al clădirii.
La 14 ani de la semnarea înţelegerii, Francisc Tobă, directorul Romaero la vremea respectivă, declară că acel contract a fost avantajos doar pentru televiziunile fondate de Dan Voiculescu. „Era păguboasă fără doar şi poate. Era mult subevaluată din punct de vedere al pieţei”, a afirmat fostul director Romaero, explicând că el a vrut să denunţe contractul, însă nu a avut banii pentru acest demers.
„Eu am fost pus în faţa unui fapt împlinit. Eu nu am făcut decât să constat că mai aveau vreo 2-3 rate şi el devenea stăpânul acestei chestii”, a declarat Tobă.
Ulterior preluării proprietăţii, Intact a ipotecat terenul, pentru ca cinci ani mai târziu să vândă totul Companiei de Cercetări Aplicative şi Investiţii SA, deţinătoarea a 100% din acţiunile Institutului de Cercetări Alimentare, aflat în acel moment în proprietatea aceluiaşi Dan Voiculescu. Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică.
Cercul vicios al tranzacţiilor prin care locul de unde emit Antenele a intrat din posesia statului în cea a lui Voiculescu, la un preţ subevaluat, ca să fie apoi revândut statului doar pentru ca Voiculescu să-l recapte din nou, pe bani de nimic, prin fraudarea ICA, se încheie odată cu arestarea mogulului şi cu sechestrul pus pe clădire, care se reîntoarce astfel în proprietatea statului fraudat de mogul.