Doline misterioase se formează în zona Mării Moarte

Timp de milenii, apele sărate şi bogate în minerale ale Mării Moarte au atras pe malurile sale vizitatori şi persoane cu diverse afecţiuni fizice. Dar în anii recenţi, au început să se formeze doline misterioase de-a lungul malurilor sale, prezentând un pericol pentru vizitatori şi turism în general, conform Discovery News.
Doline formate în zona En Gedi de la Marea Moartă. (Captură Foto)
Andrei Popescu
26.04.2015

Timp de milenii, apele sărate şi bogate în minerale ale Mării Moarte au atras pe malurile sale vizitatori şi persoane cu diverse afecţiuni fizice. Dar în anii recenţi, au început să se formeze doline misterioase de-a lungul malurilor sale, prezentând un pericol pentru vizitatori şi turism în general, conform Discovery News.

Situată între Israel şi teritoriile Palestiniene în vest şi Iordania în est, Marea Moartă este renumită pentru salinitatea sa extremă (34% sare – adică aproape de 10 ori mai sărată decât oceanul) şi pentru faptul că are oglinda apei la 427 m sub nivelul mării.

Dar în ultimele câteva decenii, marea s-a micşorat într-un ritm rapid datorită devierii apei din râul Iordan (care alimentează Marea Moartă) şi a extragerii de minerale în partea sudică a mării. Suprafaţa apei se retrage în prezent cu aproximativ 1 metru pe an, conform lui Hanan Ginat, geolog şi preşedinte academician al Dead Sea and Arava Research Center din Israel.

Pe măsura retragerii apei sărate, apa dulce subterană iese la suprafaţă, dizolvă straturile de sare şi crează mari cavităţi subterane – deasupra cărora se formează dolinele. Aceste găuri imense se pot deschide fără niciun avertisment, a declarat Ginat pentru Live Science. “Analizăm sistemele pentru a prezice unde se vor forma dolinele, dar este foarte complicat”, a adăugat el.

Principalul motiv pentru declinul Mării Moarte este devierea râului Iordan, care aproviziona aproximativ 1,7 miliarde de metri cubi de apă şi care acum furnizează doar 20% din acea cantitate, a declarat Ginat. O fabrică numită Dead Sea Works, care pompează apă sărată pentru a recolta sărurile şi mineralele sale, joacă un rol important în această problemă, a adăugat el.

Geologul Eli Raz, coleg cu Ginat la Dead Sea and Arava Research Center, a studiat problema dolinelor în mare detaliu. Raz a descoperit că multe dintre cratere s-au format de-a lungul faliilor seismice din Depresiunea Tectonică a Iordanului. În interiorul acestor falii, sărurile dizolvate sunt mai puţin stabile şi mult mai susceptibile la invadarea apei dulci, care sapă găurile ce apar la suprafaţă, sugerează studiile lui Raz.

Dolinele au fost observate pentru prima dată în anii 1970 dar s-au format mai rapid în anii recenţi. Găurile sunt periculoase pentru oamenii care vizitează sau locuiesc în zonă şi, deşi până acum nimeni nu a fost omorât, problema ar trebui luată serios în considerare, avertizează cercetătorii. Dolinele pot ajunge la o adâncime de 25 de metri şi un diametru de 40 de metri şi, uneori, găurile învecinate se unesc pentru a forma o dolină gigant, au declarat Raz şi colegii săi. În prezent există peste 4.000 de doline, majoritatea pe malurile vestice ale mării, a declarat Ginat.

Totuşi, ar putea exista o cale pentru a se încetini declinul Mării Moarte. Autorităţile au propus un canal care se va întinde între Marea Roşie şi Marea Moartă, numit Conducta Marea Roşie-Marea Moartă, care, pe lângă faptul că ar furniza apă Iordaniei, Israelului şi teritoriilor palestiniene, ar aduce şi apă sărată în Marea Moartă şi va genera electricitate. Israelul şi Iordania au aprobat luna trecută prima etapă a proiectului, a adăugat Ginat.

“Nu puteţi opri formarea dolinelor”, a declarat Ginat. “Dar când oamenii plănuiesc construirea de drumuri, clădiri şi alte forme de infrastructură ei ar trebui să ţină cont de acest studiu.”

În alte zone ale lumii există, de asemenea, doline misterioase. În Siberia, cel puţin şapte cratere gigant au fost descoperite începând cu 2014 şi savanţii consideră că acestea sunt rezultatul eliberării explozive de gaz metan din permafrostul aflat în proces de topire.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor