Aparitia brusca a depresiunilor in sol provoaca panica in China

O dolina formata la 4 iunie pe o autostrada din China, din provincia Zhejiang
O dolina formata la 4 iunie pe o autostrada din China, din provincia Zhejiang (numele fotografului nepublicat la cerere)

In timp ce guatemalezii se intreaba daca groapa de proportii din capitala lor, aparuta la 1 iunie, a fost singurul caz de acest fel, de cealalta parte a globului pamantesc chinezii au descoperit 8 gropi, cel putin, care au aparut brusc in ultimele 2 saptamani in diferite regiuni ale Chinei, si multe altele, care s-au format in ultimele doua luni.

Potrivit datelor oficiale, cea mai recenta depresiune carstica s-a format la 4 iunie, orele 12.25 (ora Beijingului) chiar in mijlocul autostrazii din provincia Zhejiang, in partea de est a tarii. Dimensiunea gaurii atingea 6 metri adancime si 8 metri latime.

Dolina s-a format cind un camion mic a trecut prin acel loc. Camionul s-a rasturnat atunci cand rotile din spate s-au prabusit in groapa. Soferul, cu leziuni usoare, a iesit din masina si cind a pus piciorul pe pamint a vazut o gaura uriasa in sol. Politia a sosit la locul intimplarii in 10 minute si a blocat drumul.

Un reprezentant al Directiei locale de gestionare a autostrazilor a declarat ca expertii, care lucreaza la locul incidentului, presupun ca prabusirea brusca a pesterilor carstice subterane, formate in rezultatul eroziunii calcarului, sunt cauza aparitiei gaurii. Cu toate acestea, in acest moment continua investigarea asupra cauzelor.

In aceeasi zi, putin mai tarziu, aproximativ la 480 km spre vest, in orasul Nanchang, capitala provinciei Jiangxi, un automobil in miscare a fost prins intr-o gaura mare, aproape cit marimea masinii, care s-a format brusc in mijlocul autostrazii.

La 3 iunie, patru canale imense s-au format in provincia Guangxi, unde in ajun a avut loc o furtuna torentiala. Potrivit mass-mediei oficiale din China, peste 600 de tarani au fost evacuati din aceasta cauza.

Trei depresiuni mai mici au fost depistate in perioada 27-30 mai in partea de sud-est a provinciei Sichuan, la aproximativ 129 km de Wenchuan, epicentrul cutremurului devastator din mai 2008, care a ucis aproximativ 80.000 de oameni.

In orasul Yibin, situat la 418 kilometri de epicentrul cutremurului, la 27 aprilie s-au format 26 de gauri majore.

Preludiu la Dezastru?

Aparitia unui numar mare de doline a adus ingrijorarea printre chinezi. Chiar daca rapoartele mass-media de stat citeaza intotdeauna "expertii", care sustin ca gaurile nu prezinta semne de avertizare pentru aparitia altor dezastre naturale sau cutremure devastatoare, oamenii au foarte putina incredere in astfel de comentarii.

Anterior, bloggerii au postat pe internet astfel de imagini cu asigurarile expertilor, difuzate pe canalul local de stiri TV, cu putin timp inainte de cutremurul devastator din provincia Sichuan. Ei critica conducerea, sustinand ca acestea sint nimic mai mult decat trucuri ale Guvernului pentru a mentine asa-numita stabilitate sociala.

"Cel mai mult ma deranjeaza faptul ca "expertii" la TV sustin cu incredere ca totul va fi bine”, scrie un blogger. “Ei spun asta, pentru ca asa le dicteaza Guvernul”.

Multi bloggeri glumesc pe seama faptului ca, daca mass-media a inceput sa nege zvonurile despre cutremur, aceasta inseamna ca a venit momentul pentru a stringe lucrurile si a parasi tara, deoarece, cu siguranta, cutremurul e foarte aproape.

Avand putina incredere in rapoartele oficiale ale regimului, chinezii sunt acum din ce in ce mai ingrijorati de anomalii, cum ar fi aparitia unui numar mare de broaste raioase si serpi, sau a norilor de culori sau forme neobisnuite, si acorda o atentie sporita avertizarilor in caz de catastrofa de pe site-urile blog.

Caderea autoritatii guvernului si proaspetele amintiri a seriei de dezastre naturale din ultima vreme, au devenit motivul ingrijorarii in rindul populatiei chineze. In luna februarie a acestui an, un singur zvon despre cutremur i-a determinat pe zeci de mii de locuitori ai orasului Taiyuan din provincia Shanxi sa paraseasca casele lor si sa petreaca noaptea direct in strada.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe