Dolinele recente. De ce se formeaza.
Doua doline noi au fost raportate in stirile din aceasta saptamana, una in Florida si alta in Guatemala.
Groapa din Florida s-a deschis pentru prima data dupa o ploaie torentiala de la sfarsitul lunii iunie. Ea este sub o cladire, care se afunda in gaura, impreuna cu un copac si parti din drum.
Intre timp, in Guatemala City, o femeie de 65 de ani a suferit un soc atunci cand o prapastie profunda s-a deschis sub patul ei, in miez de noapte.
Prapastia este de 12.2 metri adancime si are 80 de centimetri in diametru, potrivit AFP. Femeia s-a trezit din cauza unui zgomot puternic ca o explozie de gaze, ce s-a dovedit a fi sunetul imploziei solului.
Ambele zone sunt predispuse la doline, despre care se crede ca se intample din cauza unui proces de eroziune naturala, prin care ploile abundente genereaza ca apa subterana sa calatoreasca prin fisuri in stanca si sa sculpteze caverne subterane.
Dupa ce dispare apa, ramane un buzunar de aer. Mai devreme sau mai tarziu, acoperisul acestei pesteri se prabuseste, probabil exacerbat de stresul de la structurile de deasupra, cum ar fi cladirile si drumurile, producand o prapastie. Sondajele US Geological leaga boile doline de utilizarea unor practici cum ar fi pomparea subterana, metode de constructie si deturnarea cailor naturale ale apelor.
Cu toate acestea, aceasta ipoteza acceptata pe scara larga nu pare sa ofere o explicatie pentru natura perfect circulara a unor doline care arata ca si cum au fost forate, cum e cel mai recent exemplu din Guatemala.
Urmariti Epoch Times Romania pe Facebook