Doi arhitecţi de origine română din Montreal vor reprezenta Canada la renumita competiţie Bienala de Arhitectură Veneţia 2012 (II)

Anca Matyiku şi Felix Tue, doi arhitecţi de origine română din Montreal, se află printre cei 18 câştigători care vor reprezenta Canada, în luna august, la renumita competiţie Bienala de Arhitectură de la Veneţia.
Maria Baciu
24.04.2012

Anca Matyiku şi Felix Tue, doi arhitecţi de origine română din Montreal, se află printre cei 18 câştigători care vor reprezenta Canada, în luna august, la renumita competiţie Bienala de Arhitectură de la Veneţia.

Anca Matyiku, a prezentat împreună cu Chad Connery, modelul "Pickle House" (Casa tip Conservă). Din multitudinea de idei şi subiecte explorate, am ales o tematică ce tratează actul "locuirii", ca o relaţie bazată pe o acumulare de necesităţi cotidiene repetitive, şi o continuă evoluţie în timp a spaţiului locuibil - spun ei.

Pornind de la necesităţile umane de bază de a obţine şi conserva hrană, ne-am întrebat curioşi cum o "locuinţă", s-ar putea manifesta ca o "conservare" fictivă a peisajului, cum arhitectura ar putea integra spaţiul locuibil într-un proces metabolic similar cu cel de prepare a conservelor. Asemenea unui organism care este simultan conservat şi în proces de conservare, locuinţa este compusă dintr-o serie de forme metabolice şi o serie de armături care facilitează fluxurile dintre ele. "Cărămizile" sunt de asemenea forme nonconformiste care generează, păstrează, şi conservă . Vara, ele sunt asemenea ghivecelor în care se cultiva cele necesare hranei. În timpul toamnei, se transformă în "borcane" de conserve care se adaugă ca un fel de "cămară" exterioară şi insulează locuinţa în straturi multiple. Locuitorii săi construiesc şi re-construiesc arhitectura locuinţei în funcţie de cicluri şi anotimpuri. În timp, locuinţa acumulează atât temperamentele subtile ale peisajului cât şi nevoile schimbătoare ale locuitorilor săi.

Căutând moduri alternative de locuit, studiu şi muncă, Anca Matyiku şi Chad Connery, cultivă un apetit pentru tot ce este arhitectural. În acelaşi timp ei se întreabă ce potenţiale se ascund în lucrurile reziduale şi efemere ale existenţei cotidiene. În pelerinajul lor fizic şi imaginar prin diferite locuri în lume, ei au cultivat o mică obsesie despre cum timpul poate dezvălui adevărate comori în lucruri aparent nesemnificative.

Anca s-a născut şi a petrecut primii ani ai copilăriei în România. Ea a finalizat studiile de arhitectură la universitatea din Waterloo, Ontario şi a obţinut masteratul la universitatea din Manitoba. A practicat arhitectura în diferite localităţi din Canada, Europa şi Asia şi a participat în producţii de teatru şi de film, instalaţii, şi expoziţii în Hong Kong, Montreal şi Winnipeg.

Chad, a terminat atât studiile arhitecturale cât şi masteratul la universitatea de arhitectură din Manitoba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor