Dodon: Moscova a aprobat mecanismul amnistiei migraţionale pentru cetăţenii R. Moldova

În timp ce marea majoritate a cetăţenilor care părăsesc Moldova aleg ţările europene, preşedintele Dodon anunţă că Moscova ar fi rezolvat problema migranţilor moldoveni de pe teritoriul Federaţiei Ruse, iar experţii numesc această mişcare a Kremlinului - invazie rusească.
Igor Dodon (facebook.com/dodon.igor)
Maria Maevschi
01.03.2017

În cadrul întrevederii de la Moscova cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a discutat despre moldovenii aflaţi la muncă în Rusia, cei mai mulţi dintre ei ilegal. Miercuri, 1 martie, Dodon a anunţat în cadrul unui brifing că Moscova ar fi luat o decizie privind migranţii moldoveni, atât cei deportaţi cât şi cei care se află încă pe teritoriul Federaţiei Ruse.

„În cadrul întrevederii mele cu preşedintele Federaţiei Ruse, dl Putin, un subiect separat a fost tema migranţilor. Ieri seară am primit confirmare că a fost luată decizia şi a fost aprobat mecanismul pentru o amnistie migraţională pentru cetăţenii Republicii Moldova, care se află în Federaţia Rusă şi cei care se găsesc pe teritoriul Republicii Moldova. Acest lucru a fost posibil ca urmare a întrevederii între doi preşedinţi, ai Republicii Moldova şi ai Federaţiei Ruse”, a afirmat preşedintele Dodon, conform privesc.eu.

Potrivit şefului statului, în prezent în FR s-ar afla peste 250 mii de cetăţeni ai R. Moldova care au încălcări a legislaţiei Federaţiei Ruse şi sunt pasibili pentru a fi expulzaţi sau li se interzice intrarea în Rusia.

„Pentru aceste 250 mii de cetăţeni ai RM care se află ilegal pe teritoriul FR. Începând cu ziua de astăzi intră în vigoare un mecanism prin care ei pot să se legalizeze adresându-se în secţiile locale a Direcţiei Principale pentru Problemele Migraţionale ale Ministerului Afacerilor Interne ale Federaţiei Ruse. Indicaţiile în toate regiunile deja au fost transmise. La moment a fost luată decizia ca acesta regulă să intre în vigoare pentru următoarele 20 de zile, până la 20 martie”, a adăugat Dodon.

Cât despre cetăţenii R. Moldova, care se află în ţară şi nu pot să meargă în Federaţia Rusă, întrucât ar avea interdicţie, s-a decis să li se permită acest lucru. Astfel, cei circa 17500 de cetăţeni ai RM cu încălcări, inclusiv administrative vor putea în următoarele zile să intre pe teritoriul FR. „Astfel de indicaţii au fost transmise de la Ministerul Afacerilor Interne al FR către serviciul de grăniceri al Rusiei. Lista completă pentru aceşti 17500 de cetăţeni ai RM amnistiaţi va fi publicată în următoarele 2 zile”, a explicat preşedintele RM.

Acesta a ţinut să mulţumească „partenerilor noştri din Federaţia Rusă, personal dlui preşedinte al Federaţiei Ruse, dlui Putin pentru faptul că destul de operativ a fost găsită soluţia pentru rezolvarea problemei migranţilor din RM”.

„Dodon are o constrângere foarte mare, mandatul primit de la Federaţie Rusă, sponsorul său principal, aici lucrurile sunt absolut clare. Pe de o parte, încercarea de a plasa RM cât mai aproape în sfera de influenţă strategică a Federaţiei Ruse şi în coordonatele de valori ale Federaţiei Ruse, dar până la urmă, în Federaţia Rusă nimeni nu se gândeşte la cetăţeanul din RM, sau la soarta RM, este un instrument de a umili occidentul, România”, a declarat fostul prim-ministru moldovean, Ion Sturza în contextul în care Dodon chiar crede că cineva din afară va veni să rezolve probleme moldovenilor.

Menţionăm că Vladimir Soroc, cunoscutul analist politic de la Fundaţia Jamestown, afirma recent că Rusia are o abordare planificată, exersată, pas cu pas, a problemei recunoaşterii teritoriilor controlate tot de către ea în interiorul altor state. Astfel, scenariul folosit în 2008 în timpul invaziei ruseşti din Georgia, este asemănător cu cel folosit acum în Doneţk şi Lugansk, ulterior în Transnistria, iar acum se ocupă şi de migranţii moldoveni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor