Dodon: Guvernul împreună cu FMI au pus rambursarea miliardului pe spatele cetăţenilor RM
alte articole
Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a avut, vineri 24 februarie, o întrevedere cu misiunea Fondului Monetar Internaţional, condusă de Ben Kelmanson. În cadrul întrevederii, părţile au făcut un amplu schimb de opinii pe marginea Memorandumului semnat de Republica Moldova cu FMI în noiembrie 2016 şi efectele acestuia asupra populaţiei Republicii Moldova.
Igor Dodon a optat pentru cooperarea cu structurile internaţionale, nefiind totuşi mulţumit de anumite prevederi ale Memorandumului de colaborare cu FMI. „Eu sunt pentru cooperarea cu structurile internaţionale, doar că poziţia mea este categorică, această cooperare trebuie să fie în interesul Republicii Moldova şi al cetăţenilor săi. Am subliniat că sunt pe de o parte îngrijorat, pe de altă parte nu susţin mai multe prevederi ale Memorandumului de cooperare cu Republica Moldova, în partea ce ţine de reforma sistemului de pensionare, îngheţarea creşterilor salariale, majorarea tarifelor, limitarea volumului alocaţiilor pentru subvenţiile în agricultură”, a scris şeful statului într-o postare pe pagina sa de Facebook.
În discuţiile avute cu Kelmanson, preşedintele Dodon a menţionat că va solicita modificarea textului Legii amnistiei şi graţierii. Totodată, cei doi oficiali s-au expus pe marginea legii „miliardului”. În opinia şefului statului în condiţiile actuale, „Guvernul împreună cu FMI a găsit cea mai simplă soluţie - de a pune povara rambursării pe spatele cetăţenilor Republicii Moldova”.
Într-un comunicat de pe site-ul Preşedinţiei se arată că Dodon ar fi categoric împotriva faptului ca cetăţenii Republicii Moldova să ramburseze banii furaţi. Pe de altă parte, unii experţi din Moldova au menţionat în mai multe rânduri că şi Dodon ar fi participat la frauda bancară, întrucât unele tranzacţii ar fi început în perioada când acesta ocupa funcţia de ministru al Economiei, iar Zianainda Greceanîi, actualul şef al PSRM, ocupa funcţia de prim-ministru.
„Voi depune toate eforturile ca banii să fie rambursaţi de hoţi, voi pleda pentru penalizarea celor care se fac de vină, confiscarea şi vânzarea activelor celor care au fost direct sau indirect implicaţi în fraudă”, a menţionat Igor Dodon. Şeful statului a concretizat că sunt şi alte soluţii pentru rambursarea miliardului furat, pe care le va face publice în curând.