Documentarul "The Hong Konger" despre Jimmy Lai îşi propune să promoveze protestele în masă împotriva regimului comunist chinez

Fondatorul ziarului pro-democratic Apple Daily, acum închis, Jimmy Lai Chee-ying. Fotografie de profil. (Sung Pi-Lung/The Epoch Times)
Michael Washburn
10.12.2022

Nimic nu exemplifică mai bine căutarea de libertate şi democraţie a poporului chinez decât efortul de eliberare a antreprenorului, editorului şi disidentului Jimmy Lai, un adversar declarat al represiunii politice, care a zăcut într-o închisoare din Hong Kong aproape continuu din august 2020.

Acesta este punctul de vedere al părintelui Robert Sirico, co-fondator şi preşedinte emerit al Acton Institute, un think tank conservator cu sediul în Michigan, care a produs un documentar de 73 de minute intitulat "The Hong Konger".

Lai a fost încarcerat pentru presupusele sale încălcări ale legilor oraşului, inclusiv ale legii draconice privind securitatea naţională, o măsură care a fost impusă în iunie 2020 şi care permite Partidului Comunist Chinez (PCC) să închidă oameni pe motiv de infracţiuni largi şi prost definite, inclusiv subversiune şi seducţie.

Documentarul spune povestea vieţii şi a vremurilor lui Lai, de la migraţia sa din China în Hong Kong, la lansarea brandului de îmbrăcăminte de designer Giordano, la fondarea ziarului Apple Daily şi la numeroasele sale activităţi în numele autonomiei Hong Kong-ului şi al mişcării anti-PCC şi pro-democratice din teritoriu şi din China continentală.

În aprilie 2021, Lai a primit o sentinţă de 14 luni de închisoare pentru că ar fi organizat proteste ilegale, iar apoi, în luna decembrie a aceluiaşi an, autorităţile i-au aplicat o pedeapsă suplimentară de 13 luni pentru rolul pe care l-a avut acesta în cadrul unui priveghi la lumina lumânărilor desfăşurat în Tiananmen.

Documentarul are, de asemenea, multe de spus despre cedarea de către Marea Britanie a Hong Kong-ului către regimul comunist în 1997, despre scurta liberalizare care a avut loc după moartea primului lider al PCC, Mao Zedong, despre reprimarea disidenţei, care a culminat cu atrocităţile din Piaţa Tiananmen, şi despre opoziţia populară mai recentă faţă de autoritarism, a cărei ultimă expresie poate fi văzută în protestele publice de amploare faţă de lockdown-urile dure ale Beijingului.

Nu este un caz izolat

Potrivit lui Sirico, protestele împotriva lockdown-urilor şi a autoritarismului care au zguduit oraşele chineze şi au ţinut prima pagină a ziarelor din întreaga lume în ultimele săptămâni reprezintă mult mai mult decât opoziţia faţă de politicile COVID-19 ale Beijingului.

Acestea sunt similare în spirit cu frământarea pro-democratică văzută în China în perioada premergătoare represiunii din Piaţa Tiananmen din iunie 1989, a spus el, şi cu alte perioade dinamice şi tumultoase nu numai din China, ci şi din istoria altor naţiuni în care cetăţenii au încercat să răstoarne autocraţia.

"Ceea ce am văzut că se întâmplă ca urmare a lockdown-urilor draconice este doar vârful icebergului. Instantaneu, acele proteste s-au transformat în ceva mult mai mare", a declarat Sirico pentru The Epoch Times.

Sirico vede paralele între actualele tulburări şi alte momente memorabile din istoria Chinei, ca să nu mai vorbim de mişcările de liberalizare din alte părţi ale lumii, cum ar fi Primăvara Arabă.

"Ceea ce se întâmplă acum nu este doar o analogie cu ceea ce s-a întâmplat în China în anii 1980 [în perioada premergătoare Pieţei Tiananmen], ci şi cu ceea ce s-a întâmplat în lumea arabă, care a fost declanşat de un vânzător de fructe care s-a auto-incendiat. Există un ADN comun în toate acestea. Se numeşte căutarea umană de a fi liber", a spus Sirico.

Într-un interviu acordat pentru The Epoch Times, Sirico a descris cum a devenit din ce în ce mai intrigat de Lai şi de povestea sa după ce l-a întâlnit pe Lai într-o călătorie la Hong Kong în 1997, unde s-a întâlnit şi cu William McGurn, pe atunci redactor-şef al Far Eastern Economic Review, care apare în mod proeminent în documentar. Încă de la început, pentru Sirico şi alţii a fost evident că aproape toate activităţile lui Lai prezentau riscuri, având în vedere starea libertăţilor economice şi politice din China şi Hong Kong.

"Noi ştiam, şi Jimmy ştia, că în tot ceea ce făcea, în afacerile sale cu îmbrăcăminte, în ziarul şi în afacerile comunitare pe care le-a construit, el dădea cu piciorul ursului. Ştia că există o ameninţare, dar el iubea China. Ar fi putut pleca oricând, dar a luat o decizie foarte clară de a face o declaraţie morală pentru libertate, nu doar pentru el, ci şi pentru poporul chinez", a declarat Sirico pentru The Epoch Times.

Sirico a fost sincer cu privire la rezultatele pe care speră că le va obţine povestea lui Lai şi a mişcării democratice prin intermediul documentarului.

"Când echipa noastră s-a aşezat la masa de lucru, am fost întrebat: 'Ce vreţi să realizaţi cu acest film?'. Iar eu am spus că vreau să accelereze sfârşitul guvernării PCC. Şi, bineînţeles, toată lumea a râs, dar cred că dacă nu tragi spre stele, nu ajungi pe Lună", a reflectat Sirico.

"Sper ca acest film, dacă va reuşi să intre, să înceapă să stârnească unele idei", a adăugat el.

Sirico a subliniat imposibilitatea de a separa provocările cu care s-a confruntat Lai, în activitatea sa antreprenorială şi în activităţile sale mediatice, de lupta oamenilor, a mişcărilor şi a organizaţiilor de pretutindeni care se opun PCC.

"Cred că acest lucru face parte din această poveste - oamenii care vor să fie liberi, fie că are legătură cu tulburările COVID, fie cu uigurii, fie cu antreprenorii care vor libertate, fie cu oamenii care vor să protesteze pe stradă sau să scrie articole", a spus Sirico.

Un proiect ambiţios

Ceea ce a început ca o declaraţie personală de prietenie pentru Lai s-a transformat într-un proiect cinematografic care s-a bucurat de sprijinul prietenilor de la Institutul Acton, precum şi de o participare la festivaluri de film importante. Dar Sirico şi alţii au ambiţii şi mai mari pentru "The Hong Konger". Faptul că nu au realizat încă aceste planuri este parţial o consecinţă a lipsei de libertate a presei în Hong Kong, indiferent dacă mediul în cauză este cinematograful experimentat în mod tradiţional sau prin streaming, a spus el.

"Ne apropiem de sfârşitul fazei de festival de film. Aşa că încă nu a fost lansat public, deşi au avut loc proiecţii pentru invitaţi. Ştiu că o serie de oameni din Hong Kong au văzut acest film şi doresc un acces mai mare, dar, desigur, toată problema internetului este dificilă acolo", a continuat Sirico.

Regimul de la Beijing nu ignoră existenţa documentarului sau eforturile lui Sirico şi ale Institutului Acton de a-l promova. Sirico nu numai că a văzut dovezi ale unor comunicări la nivel înalt în cadrul regimului cu privire la documentar, dar serverele Institutului Acton au fost atacate de actori răi despre care el şi colegii săi cred că au legături cu regimul.

Atunci când Sirico şi colegii săi au organizat o proiecţie a documentarului la Capitol Hill, el a fost anunţat în avans că "mai mulţi agenţi" ai regimului chinez vor fi prezenţi şi a luat decizia de a-i primi, a spus el.

"Am spus: 'Libertatea lui Jimmy Lai este libertatea voastră şi chiar şi poliţia de pe stradă [din China] trebuie să ştie că aceasta este libertatea lor' pe care o apără Lai şi documentarul", a adăugat Sirico.

Lupte viitoare

În ciuda succesului său în circuitul festivalurilor de film şi în cadrul proiecţiilor private, cei care doresc ca un număr mare de oameni să vadă "The Hong Konger" şi să-i asimileze mesajul au un drum greu de parcurs.

"În Hong Kong, este suprimat, iar dacă introduci ilegal un fişier [în teritoriu], acest lucru creează probleme pentru oricine o face. Din câte am înţeles eu, legea securităţii naţionale a schimbat totul", a declarat Sirico.

Comentariul lui Sirico indică una dintre temele documentarului, care ilustrează modul în care drepturile şi libertăţile economice şi politice au crescut şi au scăzut în diferite momente ale istoriei moderne şi contemporane a Chinei. Liberalizările fiscale întreprinse de liderul PCC, Deng Xiaoping, după moartea lui Mao, nu au prevestit o Chină mai liberă, ci, de fapt, au fost urmate de o eră de control dictatorial din ce în ce mai strict, de reprimarea disidenţei, de agresiune teritorială şi de un genocid bine documentat împotriva minorităţii uigure, toate sub conducerea lui Xi Jinping.

Oficialii comunişti s-au folosit de legea privind securitatea naţională pentru a lansa raiduri repetate în birourile Apple Daily, confiscând notebook-uri, telefoane mobile şi fişiere de calculator şi închizând contul de Twitter şi conturile bancare ale publicaţiei. Pe fondul acestor acţiuni ţintite, ziarul a fost forţat să se închidă în iunie 2021.

La un moment din documentar, Lai, vorbind înainte de încarcerarea sa, recunoaşte el însuşi că urmărirea sa penală în temeiul legii privind securitatea naţională este aproape o concluzie inevitabilă, având în vedere neclaritatea acesteia şi utilizarea ei ca instrument de represiune politică. Dar el spune că, la un anumit nivel, salută problemele pe care activităţile sale în numele libertăţii de exprimare şi al libertăţilor politice le-au stârnit.

"Este aproape sigur că mă vor băga în închisoare. Ar fi atât de plictisitor să fiu doar un om de afaceri. Vreau să-mi fac viaţa mai semnificativă şi mai interesantă. De aceea am intrat în necazul în care mă aflu astăzi şi sunt fericit, ca să fiu sincer", spune Lai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor