Doctori chinezi implicaţi într-o reţea de trafic de organe în Cambogia
alte articole
O reţea de trafic de organe care opera într-un spital militar cambodgian a fost destrămată, în august, poliţia arestând nouă persoane, inclusiv un doctor chinez şi un profesor care acţiona ca trainer şi consilier al grupului.
Recoltarea de organe sistematică organizată de autorităţile comuniste este răspândită în Republica Populară Chineză, în special în spitalele militare. Dar până acum astfel de practici erau restrânse la teritoriile Chinei.
”Cazul din Cambogia nu este exact modelul Chinei pentru recoltarea de organe care se răspândeşte în alte ţări – nu merge atât de departe”, a declarat Torsten Trey, directorul executiv al Doctors Against Forced Organ Harvesting, un grup medical de activism din Washington. ”Totuşi, se pare că există o abordare sistematică de sporire a traficului de organe, în zone unde nu exista trafic organe înainte”.
Doctorul chinez care a fost arestat în timpul raidului se afla acolo pentru a pregăti mai mulţi doctori locali în transplantul de organe – o activitate care în China vizează în general prizonierii condamnaţi la moarte şi prizonierii de conştiinţă.
Majoritatea pacienţilor din spital erau chinezi şi vietnamezi, iar donatorii erau cambogieni locali.
Ziarul cambodgian Deum Ampil a anunţat că, anul trecut, între trei şi cinci cambogieni au apelat la extracţii de rinichi la Spitalul Militar Preah Ket Mealea – într-o clădire care a fost donată de China. Raportul cita un doctor neidentificat care preciza că rinichii au fost vânduţi cumpărătorilor chinezi în schimbul unei sume cuprinse între 35.000 de şi 40.000 de USD, în timp ce donatorii cambogieni primeau numai 5.000 USD.
Printre cei arestaţi se afla directorul şi directorul adjunct al spitalului, ambii oficiali în armata cambodgiană, cât şi trei cetăţeni ”chinezo-vietnamezi”, a transmis poliţia într-un comunicat.
”Persoanele chineze sunt un doctor şi un profesor, care au fost invitaţi la spital. El nu este aici întodeauna, vine doar atunci când este nevoie de el”, a declarat Keo Theo, şeful forţei de poliţie anti-trafic, potrivit Cambodia Daily.
”Faptul că există un profesor chinez, evident având cunoştinţe şi experienţă, într-un spital militar cambodgian este un lucru interesant. De exemplu, de vreme ce este un spital militar, nu un mediu medical privat, (activităţile) ar trebui să se desfăşoare cu aprobarea guvernului sau a unor oficiali”, a declarat Trey. ”În acesta privinţă cazul cambogian este similar cu lanţul de aprovizionare cu organe al Chinei, care se concentrează de asemenea în jurul spitalelor militare”.
În China, prizonierii condamnaţi la moarte, sau prizonierii de conştiinţă, sunt ucişi pentru organe (în general inimă, ficat, rinichi), iar organele lor sunt deseori vândute pe piaţa neagră. În Cambogia, sistemul pare să fie limitat la rinichi, donaţi de localnici în schimbul banilor lichizi.
”Miza principală este că practica din China subminează standardele etice în alte ţări”, a declarat Trey. Asta ar putea avea efectul de a ”distrage atenţia” de la abuzul sistematic din China, care include recoltarea în masă a organelor de la prizonieri de conştiinţă, în principal de la practicanţii disciplinei spirituale Falun Gong.
O carte recentă, denumită ”Măcelul”, a oferit detaliii legate de aceste cazuri, concluzionând că peste 60.00 de practicanţi Falun Gong au fost ucişi pentru organele lor din 2000 până în 2008.
Există puţine detalii despre operaţiunile interne ale traficanţilor din Cambogia. La scurt timp după raidul poliţiei, care se baza pe câteva luni de investigaţii, armata cambodgiană a intervenit şi a blocat investigaţiile suplimentare, susţinând că donaţiile erau voluntare.
Ministrul Apărării, Tea Banh, a criticat poliţia. ”Acuzaţiile de trafic de rinichi sunt dăunătoare în mod serios”, a declarat acesta. ”Povestea raporta că este trafic de rinichi, dar operaţia a fost voluntară, nu a fost trafic”, a declarat Banh.
”De fiecare dată când un ofiţer militar senior este implicat într-o crimă în Cambogia, se pune totuşi întrebarea dacă va fi făcut responsabil”, a declarat Phil Robertson, director adjunct al Human Rights Watch Asia Division.
Cambodgia este o monarhie constituţională în care sistemul politic este dominat de Partidul Poporului Cambodgian, care a venit la putere printr-o lovitură de stat violentă. Transparency Internaţional evaluează ţara ca fiind una din cele mai corupte din Asia de sud-est.
Partidul Salvării Naţionale al Cambodgiei, o forţă politică a opoziţiei, a anunţat că are suspiciuni în legătură cu aprecierile armatei potrivit cărora activitatea traficului cu organe este voluntară.