DNA extinde urmărirea penală faţă de Elena Udrea. Fostul ministru a `donat` bani negri PDL

Procurorii DNA au dispus miercuri extinderea urmăririi penale faţă de Elena Udrea şi pentru spălare de bani, în dosarul Gala Bute, dosarul în care fostul ministru se află deja în arest preventiv. Udrea ar fi transferat bani proveniţi din săvârşirea infracţiunilor de corupţie în patrimoniul organizaţiei locale PDL, sub aparenţa unor contracte de donaţie fictive, întocmite pentru a disimula originea infracţională a banilor, arată DNA.
Elena Udrea (Epoch Times România)
Loredana Diacu
08.04.2015

Procurorii DNA au dispus miercuri extinderea urmăririi penale faţă de Elena Udrea şi pentru spălare de bani, în dosarul Gala Bute, dosarul în care fostul ministru se află deja în arest preventiv. Udrea ar fi transferat bani proveniţi din săvârşirea infracţiunilor de corupţie în patrimoniul organizaţiei locale PDL, sub aparenţa unor contracte de donaţie fictive, întocmite pentru a disimula originea infracţională a banilor, arată DNA.

Procurorii anticorupţie au dispus extinderea urmăririi faţă de administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea, Tudor Breazu, şi el arestat preventiv.

În ordonanţa procurorilor se arată că în cauză există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2010 – 2011, Elena Udrea, împreună cu Ana-Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naţionale de Investiţii (suspect în prezenta cauză), au primit o sumă de aproximativ 300.000 lei de la administratorul S.C. Consmin S.A. pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată în baza contractelor încheiate cu Compania Naţională de Investiţii.

Astfel, după ce Compania Naţională de Investiţii realiza plăţile către S.C. Consmin S.A. pentru lucrările efectuate, administratorul societăţii dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu Ştefan, S.C. Last Time Studio S.R.L., în baza unor contracte de consultanţă fictive. În acest mod, s-au realizat 5 plăţi, în valoare totală de 335.486 lei.

La rândul său, Lungu Ştefan dădea banii primiţi lui Breazu Liberiu Tudor, persoană apropiată atât de de Elena Udrea, cât şi de Topoliceanu Ana Maria.

Plăţile se realizau fie în numerar, fie prin intermediul societăţii S.C. Ekaton Consulting S.R.L. administrată de Breazu Liberiu Tudor, în baza altor contracte fictive de consultanţă. În acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare în valoare totală de 209.762 lei şi o plată în numerar de aproximativ 90.000 lei, arată procurorii DNA.

O parte din aceste sume au fost înmânate în numerar Anei Maria Topoliceanu, care le-a predat la rândul ei Elenei Udrea. Diferenţa a fost folosită de Breazu pentru a plăti diferite cheltuieli ale Elenei Udrea sau ale Anei Maria Topoliceanu .

Procurorii anticorupţie mai arată că, în cursul anului 2011, fostul ministru Elena Udrea a cerut şi a primit de la Adrian Gărdean, inculpat în dosarul Gala Bute, foloase materiale în valoare de 10% din plăţile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. şi S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp.

Urmare acestei solicitări, în data de 06.10.2011 Adrian Gărdean a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Gheorghe Nastasia, în contul încasărilor realizate de cele două societăţi menţionate din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Suma a fost predată de Nastasia Gheorghe în aceeaşi zi ministrului Udrea Elena Gabriela

Din probele administrate, a rezultat că o parte din suma obţinută prin săvârşirea infracţiunilor de corupţie descrise anterior a fost transferată de către Breazu Tudor Liberiu şi Elena Udrea în patrimoniul organizaţiei Bucureşti a partidului din care făcea parte aceasta din urmă, sub aparenţa unor contracte de donaţie fictive, întocmite pentru a disimula originea infracţională a banilor.

Astfel, în perioada 19 iulie 2011 – 18 iulie 2012 în contabilitatea organizaţiei au fost înregistrate 21 de contracte de donaţie cu o valoare totală de 1.537.200 lei, arată procurorii anticorupţie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor