Înalta Curte înlocuieşte arestul preventiv cu arest la domiciliu în cazul lui Gheorghe Ştefan

Magistraţii Înaltei Curţi au decis marţi că Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ arestat preventiv în dosarul Microsoft, poate fi cercetat în stare de arest la domiciliu.
Gheorghe Ştefan (Epoch Times România)
Loredana Diacu
07.04.2015

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis marţi că Gheorghe Ştefan, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ arestat preventiv în dosarul Microsoft, poate fi cercetat în stare de arest la domiciliu, informează B1 TV.

Potrivit sursei citate, procurorii DNA s-au opus acestei măsuri şi vor depune o contestaţie. În consecinţă, deşi eliberat pe hârtie, practic Pinalti va putea părăsi penitenciarul Rahova abia după ce instanţa va judeca o eventuală contestaţie a DNA şi va hotărî menţinerea deciziei privind arestul la domiciliu.

Avocatul lui Gheorghe Ştefan a declarat că fostul primar şi-a recunoscut infracţiunea de trafic de influenţă, motiv care a ajutat la înlocuirea măsurii preventive.

„Sunt foarte fericită că s-a admis această cerere, nu ştiu dacă va face DNA contestaţie, ca urmare, aşteptăm cele 48 de ore să vedem dacă face contestaţie. Consider că nu s-ar impune să facă această contestaţie pentru că măsura arestului la domiciliu oferă protecţie şi este o măsură puţin mai blândă. (...) Sunt schimbări în comportamentul procesual al domnului Gheorghe Ştefan (...) Cred că nu colaborarea are vreo legătură, este vorba despre comportamentul său”, a declarat avocatul lui Gheorghe Ştefan.

Amintim că Gheorghe Ştefan a fost arestat la finele lui noiembrie 2014, la "pachet" cu fostul ministru Gabriel Sandu şi cu afaceriştii Dorin Cocoş şi Niro.

În ianuarie 2015, Sandu şi "Niro" au fost plasaţi în arest la domiciliu după că au început să colaboreze cu procurorii DNA şi au făcut o serie de dezvăluiri incendiare în dosar, implicând alte nume grele din politica românească în timp ce Dorin Cocoş şi Pinalti, care n-au colaborat cu procurorii au rămas în arest preventiv. După ce fostul soţ al Elenei Udrea a făcut unele dezvăluiri şi instanţa a decis să accepte propunerea procurorilor DNA de a-l plasa în arest la domiciliu (Cocoş a rămas însă în arest în dosarul Bica), Gheorghe Ştefan le-a urmat exemplul şi a început să facă şi el la mărturisiri.

Pe 25 februarie a.c., avocatul lui Pinalti, celebrul Pavel Abraham care apăra şi familia lui Bercea Mondialu' în procesul cu Mircea Băsescu, a dezvăluit că Gheorghe Ştefan a recunoscut toate faptele de care este acuzat în Dosarul Microsoft şi pentru care se află în arest preventiv. Astfel, Pinalti ar fi recunoscut acuzaţiile de trafic de influenţă şi spălare de bani, precum şi că ar fi primit 4 milioane de euro pentru a intermedia semnarea licenţelor cu corporaţia Microsoft.

Mai mult, avocatul a susţinut că Gheorghe Ştefan le-a declarat procurorilor DNA că a cotizat cu mulţi bani către campaniile electorale şi a lăsat de înţeles că se referă în special la campania din 2009.

Dosarul Microsoft

Reamintim că Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan şi Nicolae Dumitru sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu de luare de mită în formă continuată şi spălare de bani.

Conform procurorilor DNA, Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft. Din această sumă, 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Megadosarul de corupţie legat de licenţele Microsoft pentru şcoli, în care DNA estimează un prejudiciu de un miliard de euro, a zguduit scena politică românească când DNA a cerut ridicarea imunităţii şi începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri acuzaţi că ar fi luat mită sume fabuloase de bani pentru a favoriza mari firme, ca să obţină contracte cu statul.

Mai exact, este vorba despre Gabriel Sandu, Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor