"Diviziuni foarte mari în interiorul PNL" - Apropiaţi ai lui Crin Antonescu, trecuţi pe linia de rezervă. Nu mai prind Parlamentul

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat, într-o emisiune Digi24, că în interiorul PNL se pot remarca "diviziuni foarte mari" între echipa din jurul lui Nicoale Ciucă şi o parte dintre membrii de partid.
Jurnalist: Acum, despre o inflaţie de scenarii la PNL, pentru că vă vorbeam recent despre trei nume venite în cascadă, trei oameni pe care liderii PNL i-au curtat, i-au întrebat, i-au invitat să candideze din partea partidului la prezidenţiale. Era vorba despre Ilie Bolojan, Crin Antonescu şi Eduard Hellvig.
Astăzi apare o altă variantă. Este vorba despre Mircea Geoană, care e în discuţii cu cei de la PNL, care ar vrea susţinerea PNL în alegeri. Şi este o perioadă foarte interesantă. E ceva ce se întâmplă la PNL, fierbe ceva acolo.
Deci, din PNL vin aceste informaţii. Am discutat cu unii dintre cei de pe listă. Ne-au spus ei că au fost curtaţi, că au fost invitaţi să candideze. Ce vă spune dumneavoastră toată această efervescenţă, toată această inflaţie de scenarii? Ce se întâmplă acolo?
Cristian Pîrvulescu: Diviziuni foarte mari în interiorul partidului, diviziuni între echipa din jurul domnului Ciucă şi o parte dintre membrii de partid, din diferite motive. Pe de o parte, pentru că unii dintre cei care sunt consideraţi apropiaţi, în special de Crin Antonescu, au fost trecuţi pe linia de rezervă. Nu vor intra pe listele pentru noul Parlament pe locuri eligibile. Vor fi, dar pe locuri care sunt evident neeligibile. Într-un judeţ în care sunt patru deputaţi, a fi pe locul patru înseamnă deja a nu avea nicio şansă de a intra în Parlament.
Sunt pe de altă parte grupări care sunt ostile domnului Ciucă, alianţei cu PSD, domnului Iohannis şi se manifestă şi ele. Dar şi eu cred că nu au existat negocieri în ceea ce priveşte nucleul dur, adică cei care contează. Cei care au votat, totuşi, în unanimitate, susţinerea lui Nicolae Ciucă pentru această poziţie.
Ce ar putea câştiga de la Mircea Geoană ar fi imaginea, faptul că Geoană este primul în sondaje, ceea ce ar pierde - identitatea partidului, evident. Asta contează enorm de mult şi, într-adevăr, Mircea Geoană îşi doreşte să fie şeful unei armate de coaliţie, că e obişnuit de la NATO să conducă coaliţii, nu armata unui singur general. Ca urmare, ar dori să aibă sprijinul nu doar din partea PNL, ci din partea USR şi din partea DREPT, care, iată, în momentul de faţă stă într-o situaţie delicată, pentru că nu e recunoscut în Camera Deputaţilor.
Deci, se gândeşte să obţină voturi de peste tot, mai ales la turul 2, pentru că, în turul 1, e foarte probabil că, dacă nu se întâmplă nimic grav, de turul 1 va trece, va intra în turul al 2-lea.