“Divizarea Europei”: Legiuitorii europeni avertizează în privinţa propagandei ruseşti
alte articole
În cadrul unei rezoluţii adoptate luni, legiuitorii Comitetului pentru Afaceri Externe din Parlamentul European au susţinut că guvernul rus utilizează canale de propagandă pentru a submina valorile democratice din Europa, vizând anumiţi jurnalişti, politicieni şi persoane din bloc.
“Guvernul rus foloseşte în mod agresiv o gamă largă de instrumente – precum think-tank-uri, posturi de televiziune multilingve (precum Russia Today), pseudo-agenţii de ştiri, troli pe Internet şi pe reţele sociale – pentru a contesta valorile democratice, a diviza Europa, pentru a strânge sprijin intern şi a crea percepţia că statele din estul UE au eşuat”, susţine rezoluţia.
Legiuitorii europeni au cerut reprezentanţilor media din UE să adune informaţii despre “consumul de propagandă”, fiind îngrijoraţi că “din cauza conştientizării limitate în unele state membre, ele reprezintă un public şi o arenă pentru propagandă şi dezinformare”.
Rezoluţia a cerut autorităţilor europene să transforme Forţa Strategică pentru Comunicare a UE - o iniţiativă împuternicită de Consiliul European care urmăreşte să disperseze propaganda - într-o unitate cu drepturi depline în cadrul biroului diplomatic al blocului, care să dispună de un personal corespunzător şi resurse bugetare adecvate.
Europarlamentara Anna Fotyga, raportor şef al rezoluţiei, a declarat mass mediei că trebuie să se facă mai mult pentru a se expune “mecanismul de propagandă” direcţionat spre statele membre ale blocului şi, mai amplu, înspre Occident.
Totuşi, Margarita Simonian, redactor şef al RT (anterior Russia Today), a declarat că rezoluţia vizează de fapt libertatea de exprimare în blocul european.
“Aceasta este o interpretare interesantă a mult lăudatelor valori occidentale, în special cea a libertăţii de exprimare – care, în practică, înseamnă aparent atacarea unei voci rare din opoziţie aflate în mijlocul a mii de agenţii media europene”, a susţinut Simonian într-o declaraţie trimisă prin email.
Contracararea strategiilor: “Prea rafinată”
Thomas Olivier, director general a agenţiei olandeze pentru consultanţă în domeniul informaţiilor Lowlands Solutions, a declarat că eforturile depuse de Rusia în războiul informaţional izvorăsc din faptul că Occidentul a criticat Moscova pentru practicile sale nedemocratice.
“Propaganda rusă a fost întotdeauna direcţionată înspre subminarea valorilor democratice ale Europei datorită faptului că sistemul politic din Moscova, de-a lungul istoriei, a fost deseori categorisit de Occident ca fiind totalitar, rău sau inuman”, a declarat Olivier.
Olivier s-a întrebat dacă rezoluţia aprobată de Comitetul pentru Afaceri Externe ar putea contracara în mod eficient strategiile folosite de organizaţiile media ruseşti şi susţinătorii lor.
“Majoritatea acestor măsuri sofisticate sunt pur şi simplu prea rafinate şi ‘mascate’ pentru a contracara eficient sau pentru a neutraliza temporar. O rezoluţie emisă de europarlamentarii din Comitetul pentru Afaceri Externe nu va genera o conştientizare suplimentară sau un comportament proactiv pentru contracararea acestei campanii de dezinformare şi propagandă”, a adăugat Olivier.
Kremlinul contraatacă
În luna august, Center for European Policy Analysis (CEPA), cu sediul în Washington, a publicat un raport ce a analizat tendinţele propagandistice ruseşti, a discutat despre ţintele din Europa şi a oferit propuneri pentru contracararea acelor tendinţe.
“Campania Rusiei de dezinformare în Europa Centrală şi de Est trece de barierele lingvistice şi politice, utilizând anti-establishmentul, protestând împotriva politicienilor din ambele extreme ale spectrului politic pentru a discredita guvernele, politicile şi instituţiile occidentale precum UE şi NATO şi, în acelaşi timp, validând propriul mesaj al Kremlinului”, a susţinut raportul.
CEPA a afirmat că Sputnik, o agenţie internaţională de ştiri deţinută de Rusia, este o componentă cheie a maşinaţiunii Kremlinului de a răspândi propria sa versiune asupra Occidentului.
“Ceea ce contează pentru Sputnik nu este echilibrul, ci opusul: ostilitatea unilaterală faţă de mainstream. Sputnik oferă un spaţiu disproporţionat protestelor, anti-establishmentului şi europarlamentarilor pro-ruşi din Europa Centrală şi de Est; face acest lucru sistematic; chiar şi atunci când citează politicieni din mainstream, alege comentariile care se potrivesc cu descrierea unui Occident corupt, decadent şi rusofob”, conform raportului.
Actuala rezoluţie nu este prima măsură folosită de UE pentru a avertiza în legătură cu potenţiala infiltrare a propagandei ruseşti în interiorul blocului. Rezoluţia este aşteptată să fie votată în Parlament în luna noiembrie.