Rusia şi Turcia pecetluiesc acordul pentru TurkStream

Consolidarea relaţiilor dintre Turcia şi Rusia a fost evidenţiată de semnarea în Istanbul a mult discutatului acord pentru construirea gazoductului TurkStream.
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan în timpul întâlnirii lor din Istanbul, Turcia, 10 octombrie 2016.
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan în timpul întâlnirii lor din Istanbul, Turcia, 10 octombrie 2016. (Captură Foto)

Turcia şi Rusia au semnat luni un acord pentru construirea gazoductului planificat TurkStream, care va transporta gazul natural rusesc pe sub apele turceşti din Marea Neagră către Europa.

Acordul a fost semnat de ministrul rus al Energiei Alexander Novak şi omologul său turc Berat Albayrak în Istanbul. Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au monitorizat semnarea acordului, care a avut loc pe marginea Congresului Mondial al Energiei.

Acordul prevede construirea a două conducte pe fundul Mării Negre.

Capacitatea anuală a fiecărei conducte va fi de 15,75 miliarde de metri cubi de gaze (mmcg), având în total o capacitate de peste 30 mmcg, a declarat Alexei Miller, directorul general al Gazprom, gigantul rus în exploatarea gazului.

Acordul urmăreşte ca cele două conducte să fie construite până în 2019, a precizat Miller, fiind citat de AFP.

Miller a adăugat că prima conductă a gazoductului va fi folosită pentru a transporta gaze către consumatorii turci şi a doua conductă pentru consumatorii din Europa.

Planul pentru construirea gazoductului TurkStream a fost anunţat de Putin în decembrie 2014 în Ankara, pentru a înlocui gazoductul South Stream care ar fi trebuit să fie construit în colaborare cu ţările UE, a adăugat AFP.

Totuşi, planurile pentru South Stream au fost suspendate după ani de zile, Putin învinuind Bruxelles-ul pentru eşec.

La rândul său, noul proiect TurkStream a trecut printr-o perioadă de incertitudine după izbucnirea unei crize în relaţiile turco-ruseşti ce a fost declanşată de doborârea unui bombardier rusesc de către Turcia în apropierea graniţei turco-siriene în noiembrie 2015.

Acordul semnat în Istanbul reprezintă un simbol concret al dorinţelor ambelor părţi de a finaliza mult discutatul proiect TurkStream, a mai precizat AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe