Rusia relansează bombardamente puternice asupra oraşului sirian Alep
alte articole
Avioanele de luptă ruseşti şi-au reluat bombardamentele asupra oraşului Alep, provocând moartea a cel puţin 25 de persoane în cursul zilei de marţi, a declarat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Rezidenţii şi echipele de salvare au ridicat numărul morţilor la 50, incluzând în acelaşi timp satele învecinate cu Alep şi care sunt controlate de rebeli.
“Acesta este cel mai puternic atac rusesc de când regimul sirian a anunţat [săptămâna trecută] că va relua bombardamentele”, a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.
Atât Moscova cât şi Damascul au declarat că reducerea intensităţii atacurilor a urmărit să permită civililor să părăsească zonele afectate ale oraşului. Mişcarea a fost făcută în contextul amplificării criticilor internaţionale privind soarta celor 250.000 de civili care încă locuiesc în zonele controlate de opoziţie în Alep.
“În ultimele câteva zile s-au efectuat raiduri care au vizat zone unde lupta principală avea loc între rebeli şi forţele regimului, şi nu în cartierele din interiorul oraşului Alep”, a declarat marţi Rahman pentru agenţia de ştiri DPA.
În prezent, forţele regimului preşedintelui Bashar al-Assad avansează în interiorul zonelor ocupate de rebeli în oraşul Alep, ocupând stradă după stradă, conform OSDO.
OSDO, care are sediul în Londra, a mai raportat că rebelii au bombardat o şcoală elementară în nordul oraşului Deraa, ucigând cel puţin 5 copii. Rebelii au negat că au atacat şcoala.
În apropierea graniţei turco-siriene, miliţiile susţinute de Turcia s-au apropiat de satul Dabiq ocupat de grupul Statul Islamic. Dabiq are o mare valoare simbolică pentru fundamentaliştii islamişti.
Reluarea bombardamentelor masive în Alep va afecta şi mai mult relaţiile dintre Rusia şi puterile occidentale. Săptămâna trecută, SUA a anunţat suspendarea cooperării cu Rusia în Siria din cauza eşecului Moscovei de a-l controla pe Assad. Iar duminică, preşedintele francez Francois Hollande a declarat că actuala campanie din Alep reprezintă o crimă de război, tensiunile tot mai mari forţându-l în cele din urmă pe liderul rus Vladimir Putin să anuleze marţi o vizită în Paris.
Tot marţi, secretarul britanic de Externe Boris Johnson a cerut activiştilor anti-război să se adune în faţa ambasadei ruse din Londra, susţinând că grupurile anti-război nu manifestă suficientă nemulţumire faţă de situaţia din Alep.