Rusia acuzată de încălcarea spaţiului aerian al Estoniei şi al Finlandei

Estonia şi Finlanda au acuzat Rusia de încălcarea spaţiului aerian. Finlanda şi SUA au semnat un acord de cooperare bilateral în domeniul apărării.
Avion de luptă rusesc Su-27. (Captură Foto)
Andrei Popescu
10.10.2016

Estonia a transmis un protest oficial ambasadorului rus la Tallinn, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute armata estonă, care a acuzat forţele ruseşti de încălcarea spaţiului aerian al ţării a cincea oară în acest an.

Un avion de luptă rusesc Su-27 a pătruns în spaţiul aerian estonian fără permisiune sau fără a se identifica şi a rămas în apropierea insulei baltice Vaindloo mai puţin de un minut, a declarat armata estoniană.

Situaţia este cu atât mai tensionată cu cât Rusia a trimis rachete balistice Iskander-M în enclava rusească Kaliningrad, situată pe coasta Baltică între Polonia şi Lituania.

Acordul Finlanda-SUA

Finlanda şi-a manifestat temerile tot mai profunde privind activităţile Rusiei în regiunea Mării Baltice. Autorităţile din Helsinki suspectează că, joia trecută, avioanele de luptă ruseşti Su-27 au încălcat în două ocazii separate spaţiul aerian din Golful Finlandei.

Adjunctul secretarului american al Apărării, Robert O. Work, şi ministrul finlandez al Apărării, Jussi Niinisto, au semnat vineri un acord de cooperare bilateral în domeniul apărării, pe baza căruia se va extinde colaborarea militară dintre cele două state. Suedia, ţară vecină cu Finlanda, a încheiat un acord militar similar cu SUA în luna iunie. Nici Finlanda şi nici Suedia nu sunt membre NATO, dar ambele state au semnat acorduri de cooperare similare în domeniul apărării cu Marea Britanie la începutul acestui an.

“Prezenţa americanilor în şi în apropierea Mării Baltice asigură stabilitatea în regiune şi creează oportunităţi în vederea extinderii cooperării între cele două ţări în domeniul apărării”, prevede textul.

Moscova a negat acuzaţiile, susţinând că avioanele sale au zburat deasupra apelor internaţionale, conform reglementărilor internaţionale.

Premierul finlandez Juha Sipila a declarat că este un lucru “serios” ca două astfel de incidente să aibă loc în aceeaşi zi. El a cerut o investigaţie detaliată.

Temerile SUA în zona Baltică

SUA şi-a exprimat la rândul său temerile privind activităţile ruşilor în Marea Baltică, iar Suedia, Estonia şi Letonia au raportat de asemenea încălcări ale spaţiilor lor aeriene. Mai mult, s-a raportat că armata rusă este activă în apropierea navelor şi avioanelor americane ce operează în regiune.

“Din păcate, aceste intruziuni aeriene ruseşti devin o regulă, şi nu o excepţie”, a declarat Work la o conferinţă de presă după o întâlnire regulată cu oficialii apărării din statele europene nordice şi baltice. “Îmi este greu că Rusia ar considera Finlanda o ameninţare în orice fel, şi activităţile de acest gen sunt greu de înţeles”.

Helsinki şi Washington au cooperat îndeaproape prin desfăşurarea în comun a unor exerciţii militare aeriene, terestre şi maritime, dar acordul nou semnat pare să adâncească legăturile prin schimburi de informaţii şi cercetări comune, precum şi dezvoltarea în zone cum ar fi apărarea cibernetică.

Acordul se referă, de asemenea, la cooperarea în ceea ce priveşte construirea de nave, apărare nucleară şi dezvoltarea de tehnologii pentru zona Arctică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor