„Disperare.” La Chişinău continuă protestul fermierilor. Circulaţia în PMAN temporar blocată, o brazdă-cicatrice arată în „inima Capitalei”

Protestul fermierilor la Chişinău (facebook.com/FNF)
Tatiana Chiriac
23.12.2020

Protestul fermierilor a continuat marţi, 22 decembrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău. Mai mulţi protestatari au ţinut discursuri cerând oficialilor să nu se ascundă ca „şobolanii” prin clădirile guvernamentale, ci să iasă în faţa mulţimii, întrucât ei nu vor pleca din Capitală până nu le vor fi îndeplinite cerinţele de sprijin financiar după anul secetos.

Aşa cum în faţa protestatarilor nu a ieşit nimeni, sutele de oameni au blocat pentru 15 minute traficul rutier în centrul Chişinăului, iar un participant la protest a arat cu tractorul o brazdă neagră în gazonul din apropierea Arcului de Triumf din faţa Casei Guvernului, menţionând că prin această acţiune disperată a dorit să se facă auzit de către autorităţi. La cererea poliţiei, tractoristul a revenit în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Concomitent erau scandate lozincile: „Chicu ieşi, dacă nu, arăm şi Parlamentul!”, „Guvernarea PSRM-Şor să iasă să ne asculte!”, „Cât putem noi să mai stăm aici?!”, „Să iasă ministrul Agriculturii să vadă dacă e bună brazda sau nu?!”, „Şobolanii să iasă în faţa poporului!”.

„Am tras o brazdă ca un semn, ca o cicatrice pe care o lăsăm în inima Chişinăului. Dar să ştiţi că mult va fi intimidat acest mecanizator, pentru că a răsturnat o brazdă de gazon.

Să fie traşi la răspundere cei care au furat acest stat şi au provocat actul de disperare al acestui om care se duce acasă şi nu are cu ce încălţa copiii, el nu are cu ce hrăni familia!”, a declarat agricultorul Sergiu Stefanco.

Protestul paşnic trebuie să rămână protest paşnic. Ceea ce s-a făcut este un îndemn la agresivitate şi la nesubordonare, ceea ce înseamnă samovolnicie. Astfel va fi întocmit un proces contravenţional şi agricultorul amendat, a afirmat Daniel Mazepa şeful secţiei Prevenire Delicvenţe.

Preşedintele Asociaţiei producătorilor din Leova Ion Plămădeală a informat că agricultorii au protestat marţi la vama Leuşeni, la Căuşeni, Ungheni, iar miercuri vor manifesta şi la Râşcani etc., întrucât Guvernul nu vrea să vorbească cu ei timp de trei luni de zile. Protestului s-au alăturat agricultori din Găgăuzia, transportatorii de pasageri şi reprezentanţi ai HoReCa.

Totodată, fermierul din Ştefan Vodă, Andrei Dînga s-a adresat direct Uniunii Europene în limba engleză cerând sprijin şi ajutor, deoarece „guvernarea arogantă” nu vrea să facă acest lucru din interese geopolitice.

Agricultorii au parcat mai multe tractoare în PMAN, pe 9 decembrie. După câteva zile de protest, zeci de tractoare au fost transferate în faţa Parlamentului şi Preşedinţiei unde s-a protestat pe 16 decembrie. Fermierii şi-au expus deputaţilor nemulţumirea privind legile bugetului de stat şi politică fiscală pentru 2021, cerând compensaţii mai mari pentru recolta compromisă. Dar nu au fost auziţi, tractoarele aflându-se acolo până în prezent.

Guvernul moldovean susţine că nu poate ajuta fermierii mai mult în contextul crizei economice cauzate de pandemie.

Liderii fermierilor au informat că protestul va fi reluat joi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor