Discuţiile privind bailout-ul elen încă nu duc la un acord final în Bruxelles

Grecia a anunţat că, încă o dată, nu s-a reuşit să se ajungă la un acord final cu creditorii săi internaţionali în privinţa datoriei sale şi a deblocării ajutoarelor financiare.
Premierul grec Alexis Tsipras (st) stă alături de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, înaintea întâlnirii lor din Bruxelles, 3 iunie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.06.2015

Grecia a anunţat că nu s-a reuşit. încă o dată, să se ajungă la un acord final cu creditorii săi internaţionali în privinţa datoriei sale şi a deblocării ajutoarelor financiare.

Premierul elen Alexis Tsipras a declarat în primele ore ale zilei de joi că ultimele discuţii cu şeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker în Bruxelles s-au sfârşit fără un acord şi că negocierile vor continua.

Excedentul bugetar primar al Greciei, sau suma în care veniturile fiscale depăşesc cheltuielile publice ale ţării, a fost unul dintre principalele aspecte abordate în aceste discuţii.

Grecia a propus un excedent bugetar de 0,8% pentru acest an şi de 1,5% pentru 2016. Totuşi, conform rapoartelor, creditorii internaţionali doresc un excedent bugetar de 1% pentru 2015 şi de 2% pentru anul următor.

Vineri, Grecia trebuie să plătească Fondului Monetar Internaţional o tranşă de 300 de milioane de euro, sumă de bani de care nu dispune.

Anterior, Tsipras a declarat că ţara sa a făcut concesii dificile către creditorii săi, încercând să se ajungă la un acord.

Dar joi Tsipras a susţinut că “există puncte pe care nimeni nu le-ar consideră drept o bază pentru analizare. Discuţiile vor continua în zilele următoare”, acesta fiind un semn că creditorii internaţionali consideră că Atena încă nu a mers suficient de departe.

Totuşi, premierul elen a menţionat că, în ciuda neînţelegerilor, cele două tabere “sunt foarte aproape de un acord asupra excedentelor primare”, adăugând că acest lucru înseamnă că se va merge înainte “fără măsurile dure de austeritate din trecut”.

La începutul acestei săptămâni, liderii FMI, ai Băncii Centrale Europene şi ai Comisiei Europene – troika creditorilor internaţionali – s-au întâlnit cu liderii Germaniei şi Franţei pentru a elabora o “propunere finală” care să îi permită Atenei să îşi plătească datoriile.

În ultimele câteva luni de negocieri dure, Grecia a urmărit să obţină un acord cu troika creditorilor pentru a i se debloca ultima tranşă - în valoare de 7,2 miliarde de euro - din programul de salvare financiară a ţării.

Creditorii au blocat această sumă de bani, susţinând că guvernul grec anti-austeritate trebuie să aplice mai multe reforme economice sau să adopte măsurile de austeritate.

De când a fost lovită de o puternică criză economică în 2009, Grecia a primit aproximativ 240 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi internaţionale.

Dacă Grecia nu va putea să îşi plătească datoriile, s-ar putea să fie forţată să părăsească UE, care în prezent cuprinde 19 naţiuni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor