Troika se întâlneşte la Berlin pentru a discuta despre bailout-ul elen

(De la st la dreapta) Jean-Claude Juncker, Mario Draghi, Christine Lagarde, Francois Hollande şi Angela Merkel.
(De la st la dreapta) Jean-Claude Juncker, Mario Draghi, Christine Lagarde, Francois Hollande şi Angela Merkel. (Captură Foto)
Andrei Popescu
02.06.2015

Şefii Fondului Monetar Internaţional şi ai Băncii Centrale Europene au discutat luni la Berlin încercând să găsească soluţii pentru un acord cu Atena, conform BBC. La întâlnire au participat şi cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Francois Hollande şi şeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

Scopul discuţiilor a fost acela de a se găsi o propunere finală care să fie prezentată grecilor, conform rapoartelor.

Atena trebuie să plătească vineri o tranşă de 300 de milioane de euro către FMI.

Există temeri că Grecia nu dispune de fondurile necesare pentru a rambursa aceşti bani şi că ar putea intra în default, şi în cele din urmă ar putea să fie forţată să părăsească zona euro.

Grecia rămâne prinsă într-o serie de negocieri dificile şi lente cu creditorii săi internaţionali în privinţa achităriii ultimei tranşe – în valoare de 7,2 miliarde de euro – din programul de salvare financiară a ţării care a fost semnat în 2010.

Faptul că şefa FMI Christine Lagarde şi preşedintele BCE Mario Draghi au participat la discuţiile din Berlin subliniază gravitatea situaţiei şi importanţa acelei întâlniri.

FMI, BCE şi Comisia Europeană doresc ca Atena să aplice o serie de măsuri de austeritate în schimbul deblocării ajutoarelor financiare, un lucru pe care guvernul premierului Alexis Tsipras refuză să îl facă.

Într-un articol publicat duminică în ziarul francez Le Monde, Tsipras a declarat că guvernul său nu este de vină pentru impasul în care se află negocierile dintre cele două tabere, susţine BBC.

“[Acest impas] se datorează insistenţei anumitor actori internaţionali de a prezenta unele propuneri absurde şi de a manifesta o indiferenţă totală la recenta alegere democratică făcută de poporul grec”, a scris Tsipras, care nu a fost contactat în timpul acestei întâlniri de urgenţă.

Dar, după întâlnire, un purtător de cuvânt al biroului cancelarului german a declarat agenţiei de ştiri AFP că participanţii la discuţii au căzut de acord să lucreze “intens” în următoarele zile şi să menţină un “contact apropiat”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor